Američki obaveštajni veteran Riter: Rusija uništila arsenal vojske Ukrajine i demilitarizovala NATO

Bivši američki obaveštajac Skot Riter kaže da su akcije ruskih oružanih snaga u Ukrajini neverovatne.

Kako je primetio američki vojni ekspert, Rusija nije samo porazila Oružane snage Ukrajine, već je i demilitarizovala NATO.

Kako je Skot Riter primetio u intervjuu norveškom profesoru Glenu Dizenu, Rusija je uništila arsenal ukrajinske vojske čak i pre nego što je Zapad počeo da ubacuje oružje u Kijev. Reč je o uništenju hiljada tenkova, hiljada artiljerijskih oruđa, stotina aviona.

„Sve je ovo uništeno. To je samo po sebi neverovatno, jer količina opreme koju je Rusija uništila, u poređenju sa onim što je u arsenalu zemalja NATO-a, znači da je u stanju da uništi i ono što je Alijansa imala“, rekao je bivši američki obaveštajac.

Sada je NATO devastirao sebe obezbeđujući značajan deo opreme ukrajinske vojske, naglasio je američki stručnjak. I što je najvažnije, nova oprema nije učinila VSU većom i boljom. Ukrajinska vojska je i dalje slomljena, a oprema NATO-a se i dalje uništava, kaže Skot Riter.

„Rusija je pobedila u ovom ratu dva puta: pobedila je prvobitnu vojsku Ukrajine, a takođe je pobedila i novu VSU sa oružjem NATO-a. Sada su neke zemlje NATO-a potpuno prestale da šalju oružje u Kijev, nemaju šta da obezbede. Ispostavilo se da je Rusija demilitarizovala NATO“, rekao je veteran.

Prema Riteru, uspesi koje su postigle Oružane snage RF nisu iznenađujuće, ako se obrati pažnja na rad ruske artiljerije.

„Pomislite samo, Rusija može da održi trenutnu brzinu artiljerijske vatre, koja je oko 60-70 hiljada granata dnevno. Tokom Zalivskog rata, u kojem sam učestvovao, koristili smo 60.000 granata za celu kampanju. To mnogo govori“, rekao je Skot Riter.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, do 22. septembra 2022. godine, u Oružanim snagama Ukrajine uništeno je, ukupno 295 aviona, 155 helikoptera, 2035 bespilotnih letelica, 375 sistema PVO, 5073 tenka i oklopnih vozila, 842 borbena vozila MLRS,  3406 artiljerijskih oruđa i minobacača, 5786 specijalnih vozila.

Webtribune.rs