Cajt: Nemačke obaveštajne službe dostavljaju Kijevu, obaveštajne podatke o kretanju ruskih trupa

Nemačke obaveštajne službe Kijevu pružaju obaveštajne podatke o kretanju ruskih trupa na teritoriji Ukrajine, prema zajedničkoj istrazi Cajta i magazina ARD Kontraste.

Prema izveštajima medija, nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da Ukrajini dostavi obaveštajne podatke nakon odgovarajućeg zahteva nemačke Savezne obaveštajne službe (BND).

Publikacije tvrde da Berlin od maja Kijevu šalje ne samo oružje, već i satelitske snimke, presretnute radio i telefonske poruke.

Na osnovu rezultata provere „pravne prihvatljivosti prenošenja ciljanih informacija Ukrajini“, odlučeno je da takve mere ne znače da je Nemačka ušla u rat.

Ranije je postalo poznato da su američke obaveštajne službe i njihovi saveznici pojačali nadzor nad ruskim nuklearnim arsenalom.

„Mi ovo pažljivije pratimo“, rekao je izvor sa pristupom obaveštajnim podacima o ruskim nuklearnim snagama i strategiji.

On je dodao da su Vašington i njegovi saveznici pojačali napore za prikupljanje podataka pomoću obaveštajnih podataka iz vazduha i svemira, kao i operacija u sajber prostoru i komercijalnih satelitskih fotografija.

Webtribune.rs