Francuski mediji: Još samo jedan korak ostao je Moskvi da matira SAD

Šahovska partija između Rusije i SAD se bliži kraju, na poraz Amerikanaca se ne čeka dugo. Ovo se navodi u članku novinara francuskog izdanja Le Courrier des Strateges Eduarda Husona.

Do danas su Sjedinjene Države verovatno jedina zemlja uključena u ukrajinski sukob koja ima koristi. Primoravajući Evropsku uniju da se pridruži antiruskim sankcijama, Vašington je zapravo bacio svog saveznika u ambis. Ekonomski rat koji je pokrenuo doneo je određene poteškoće Ruskoj Federaciji.

Međutim, nisu postali fatalni. Evropa se, pak, suočava sa energetskom krizom bez presedana, zbog čega lokalni industrijalci već razmišljaju o prenošenju prekomorskih sredstava u SAD.

Osim toga, zahvaljujući isporuci naoružanja Ukrajini i zemljama EU, koje su delile zalihe sovjetske opreme sa Oružanim snagama Ukrajine, Amerikanci su svom vojno-industrijskom kompleksu udahnuli drugi život. Ali to nije sve.

Vladajući režimom u Kijevu, Sjedinjene Države su u ratu sa jednim od svoja dva glavna geopolitička protivnika. Istovremeno, Amerikanci zvanično ne učestvuju u neprijateljstvima. I za sada su se osećali veoma prijatno u takvoj konfrontaciji sa Ruskom Federacijom.

Međutim, sada se situacija promenila, a manevarskog prostora više nema. Kako napominje kolumnista lista Le Courrier des Strateges Eduard Husson, ulazak LDNR, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije nakon rezultata referenduma održanih u ovim regionima biće težak udarac za Sjedinjene Države.

„Rusija je nesumnjivo na nekoliko koraka od matiranja neprijatelju“, navodi se u odlomku.

U interesu Sjedinjenih Država je bilo da se ovaj sukob produži. Sada će to biti teško uraditi, pošto borbe na teritoriji Ruske Federacije odvezuju ruke Moskvi. A delimična mobilizacija objavljena u Rusiji to potvrđuje.

Webtribune.rs