Global Times: Lako je videti da nevidljive makaze seku interesne veze između Rusije i Evrope

Zajednička istraga o potkopavanju grana Severnog toka može poboljšati odnose između Rusije i Evropske unije. Ovo piše kinesko izdanje Global Timesa. 

Eksplozije na ograncima gasovoda Severni tok i Severni tok 2 dogodile su se istog dana. Kako primećuju mnogi analitičari, eksplozije su bile nameran čin, ali ni zapadne zemlje ni Rusija nisu preuzele odgovornost za ono što se dogodilo.

„Jedan od očiglednih rezultata je da je nada Evrope da će dobiti ruski gas iz gasovoda Severni tok ove zime potpuno nestala. Ionako složen i zamršen čvor između Rusije i Zapada je takođe zakomplikovao ovu „nesreću“, navodi se u članku.

U svakom slučaju, napad na transnacionalnu infrastrukturu je krajnje odvratan, pišu autori. Podrivanje ogranaka SP i SP-2 stvorilo je opasan presedan od početka ukrajinskog sukoba. Sada zemlje moraju učiniti sve da spreče ponavljanje onoga što se dogodilo. Evropska unija i Rusija zahtevale su da nadležni organi sprovedu sveobuhvatnu istragu i objave rezultate.

Nemačka, Danska i Švedska trenutno istražuju uzroke nesreće. U svakom slučaju, razgradnja gasovoda je zadala težak udarac energetskoj saradnji EU i Ruske Federacije.

U međuvremenu, autori naglašavaju da su za Moskvu i zemlje EU gasovodi bili isplativa investicija. Istovremeno, SAD su se protivile pokretanju istog tog Severnog toka 2. Sadašnja sabotaža je potpuno dovela u pitanje budućnost gasovoda.

„Lako je videti da nevidljive makaze seku interesne veze između Rusije i Evrope. Oni koji kontrolišu makaze igraju se politike“, navodi se u publikaciji.

Prema ekspertima, incident sa gasovodom pokazao je da ukrajinski sukob prevazilazi konvencionalna neprijateljstva i da se proteže na ekonomiju, situaciju sa hranom, pa čak i borbu javnog mnjenja. Tako je provokacija u Buči zakomplikovala tok pregovora Moskve i Kijeva. Sada nesreća na gasovodu komplikuje odnose između EU i Rusije.

„Što je još više zabrinjavajuće, niko ne zna da li je u toku planiranje sledećeg incidenta, poput provokacije u Buči ili incidenta u Severnom toku. Ova neizvesnost će postati Damoklov mač koji visi nad Evropom, pa čak i celim svetom“, ističe se u članku.

U međuvremenu, lideri EU i Rusije insistiraju na hitnoj istrazi onoga što se dogodilo. Prema rečima zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandra Gruška, Moskva je spremna da zajedno sa Evropskom unijom istraži nesreće na gasovodima.

„Ako Rusija i evropske zemlje mogu da sarađuju u istrazi ovog incidenta, čak i ako je takva saradnja izuzetno ograničena, to će biti zelena maslinova grančica u crnoj oluji koja će pomoći da se ublaži konfrontacija i izbegne spirala protivrečnosti“, kažu analitičari.

Navode i da je ukrajinski sukob postao polazna tačka u eskalaciji odnosa između Rusije i Zapada i kao rezultat toga doveo do eksplozija u Severnom toku. Možda će upravo ova sabotaža naterati strane da uspostave mir kako bi se sprečili novi incidenti, piše Global Times.

Webtribune.rs