Kako će novi format specijalne operacije promeniti Rusiju i svet

Kako novi format „specijalne vojne operacije“ — delimična mobilizacija i referendumi koje je predsednik Putin najavio u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti (sa perspektivom skorog priključenja Rusiji) — menja unutrašnju i spoljnu političku agendu?

Na ova pitanja odgovaraju ruski politički stručnjaci za „Moskovski komsomolec“.

Leonid Poljakov, profesor Više ekonomske škole:

– Odluka predsednika da raspiše delimičnu mobilizaciju je veoma ozbiljna odluka. To zaista reformiše „specijalnu vojnu operaciju“, i to je ono o čemu su mnogi govorili, na čemu su pre svega insistirali vojni stručnjaci. Bila je neprihvatljiva situacija kada smo se manjim snagama, borili protiv ujedinjenog Zapada.

Ova odluka će, po mom mišljenju, uticati na domaću političku agendu na sledeći način. Čim je počela mobilizacija, mi zapravo ulazimo u predratno stanje. Više ne može biti opcija sa nekom vrstom radikalne opozicije. Mora doći do konsolidacije. Jasno je da ideološke razlike ostaju. Komunisti su za izgradnju komunizma, socijalisti su za socijalizam, konzervativci su za očuvanje tekovina koje već imamo. Ima mnogo partija, ali narod je jedan, i postoji samo jedna država.

Dakle, domaća politička agenda će se suziti na vrlo jednostavan i razumljiv zadatak- sve za front, sve za pobedu. Sve što se može, sve što treba da se uradi, mora da se uradi. Svaki politički lider, pre nego što nešto proglasi, a još više pozove na neku akciju, mora imati na umu upravo ovu formulu- sve za front, sve za pobedu. Ovde je, mislim, svima sve jasno.

Ne isključujem da će neki zasebni, da tako kažem likovi, pokušati da potkopaju našu situaciju iznutra. Agenti uticaja postoje, ali mislim da će apsolutna većina naroda, odbaciti svaki pokušaj pokretanja unutrašnjeg političkog rata, rata koji ima za cilj podrivanje i rušenje režima..

Što se tiče spoljnopolitičke agende, takođe je sve sasvim jasno.  Zapad insistira da se pobeda mora izvojevati na bojnom polju. To znači da se ne mogu očekivati ustupci od SAD i njihovih satelita, a još više od ukrajinske vlade, koja je njihova marioneta.

Moramo se pripremiti za činjenicu, da će na Zapadu početi puna mobilizacija. Što će se pre svega iskazati u snabdevanju najnovijim naoružanjem, najnovijim sredstvima za uništavanje Oružanih snaga Ukrajine i onih odreda, da tako kažem, plaćenika – a zapravo zapadnih regularnih trupa – koji se već sada nalaze u Ukrajini.

Ne isključujem da će vanredno stanje morati da bude proglašeno na teritoriji Rusije, u oblastima koje su susedne Ukrajini. Zato što će postojati realna opasnost za ljude koji žive, recimo, u Belgorodskoj, Kurskoj, Voronješkoj, Rostovskoj oblasti. Da ne govorimo o novim teritorijama – Hersonskoj, Zaporoškoj, Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Što se tiče naših prijatelja u ŠOS, u BRIKS-u – nadam se da su i dalje prijatelji – mislim da bi trebalo da razumeju našu odluku. U izvesnoj meri razumem njihove probleme. Svima je pre svega stalo do svojih nacionalnih interesa. Ja bih veoma voleo, i nadam se da je tako, da Kina, i Indija, i Brazil, i Južna Afrika, i zemlje članice Šangajske organizacije za saradnju, a još više zemlje članice ODKB, budu na našoj strani.

Sa naše strane treba uložiti maksimalne napore da razjasnimo naš stav, stav koji je predsednik danas formulisao. Mada je, čini mi se, ovde sve apsolutno transparentno. Kristalno jasno. Predsednik nije ostavio slepe tačke, ni tamna mesta. Dopalo mi se što ni ministar odbrane nije krio naše gubitke. Prestani da se igraš žmurke. Ovo su naši mrtvi heroji, o tome moramo govoriti iskreno, otvoreno. Sve treba da bude odraslo.

Ulazimo u novi svet. I to nije naša krivica. Nismo to hteli. Još u decembru smo upozoravali- ostavite nas na miru, vratite se tamo gde ste bili 1997. godine, ne uvlačite Ukrajinu u NATO. Nisu nas slušali. Pa izdržaćemo do kraja.

Sadašnju situaciju, smatram u stvari, uvodom u treći svetski rat. Ako su spremni, spremni smo i mi. Oni to moraju znati.

Jevgenij Minčenko, predsednik komunikacionog holdinga „Minchenko Consulting“:

– Ako govorimo o unutrašnjoj političkoj agendi, onda će, mislim, sada doći do talasa patriotskog entuzijazma. Pogotovo među takvim, da tako kažem, nestrpljivim rodoljubima. Sada su, kažu, shvatili ozbiljno, sada će se situacija dramatično promeniti, a mi ćemo ostvariti očiglednu pobedu. Međutin, ako se to ne desi za dva-tri meseca, mislim da ovde može nastati tačka rizika za vlasti.

Što se tiče spoljnopolitičke slike… Pa, dobićemo osmi paket sankcija od Evropske unije. Ali jasno je da će efekat biti manje značajan nego u prethodnim rundama. Od naših zapadnih partnera je, da tako kažem, već ispaljeno toliko „patrona“ da je teško smisliti nešto novo. Prete da će nametnuti gornju granicu ruskih cena energenata, ali nije baš jasno kako će to funkcionisati.

Ako to urade, kažu da će kupovati ruski gas jeftinije nego sada, ali tada ga Rusija jednostavno neće prodati. Zavrnuće ventile.

Nije jasno kako će se to odraziti, na primer, na Kinu, koja veoma aktivno kupuje ruske energente.

Inače, Rusija je prvi put poslednjih godina, pretekla Saudijsku Arabiju u pogledu isporuke nafte Kini. Hoće li Zapad uspeti da ubedi Kinu, da zahteva da Rusija prodaje jeftinije od tržišne cene? Veliko pitanje.

Možemo li očekivati kvalitativnu promenu vojne pomoći, koju Zapad pruža Ukrajini? Hipotetički, da. Putin je direktno govorio o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja. Mislim da samo gluvi to nisu čuli. Da li će to zadržati Zapad, sada je nemoguće reći. Sada su sva pravila prekršena.

Webtribune.rs