Kedmi imenovao grad koji Rusi prvo treba da zauzmu – Posle toga, strateško opkoljavanje i kraj

Suština naređenja ruske komande u toku „specijalne operacije“ na ukrajinskoj teritoriji drastično se promenila. Vlasti Ukrajine i njeni zapadni partneri jednostavno nisu ostavili drugog izbora.

Ovo je izjavio u etru autorskog programa novinara Vladimira Solovjova, politikolog i bivši šef izraelske specijalne službe „Nativ“, Jakov Kedmi.

Prema njegovim rečima, sada konkretno zvuče naređenja Ruske Federacije- uništiti Oružane snage Ukrajine, ako se ukrajinska vojska ne preda, i pruži oružani otpor.

Kedmi je napomenuo, da se privodi kraju kampanja Ruske Federacije i njenih saveznika iz LNR i DNR, za „mlevenje“ Donbaskog fronta. Ruska vojska prvo artiljerijom „tuče“ položaje ukrajinskih snaga, a tek nakon toga prelazi u ofanzivu, i to daje rezultate.

Istovremeno, potpuni poraz ukrajinskih snaga će doći, kada ostaci ukrajinske grupacije u Donbasu, budu primorani da krenu u povlačenje. Tada moraju biti dokrajčeni u maršu.

„Glavno je da se Oružanim snagama Ukrajine ne može dozvoliti, da se organizovano povlače radi popune ljudstva i naoružanja, inače će početi da pružaju otpor na novim pozicijama“, kaže vojni ekspert.

On ne sumnja da će uskoro Kijev izgubiti kontrolu nad celim Donbasom, i da će Moskva započeti sledeću fazu „Specijalne vojne operacije“. Štaviše, ova faza će se sastojati od istovremenih udara u nekoliko važnih oblasti.

„Prva stvar koju treba uzeti je Očakov. Mora biti zauzet izlaz Dnjepra u Crno more. U praksi, to će se sprovoditi paralelno, bez čekanja na završetak operacije u Levoobalnoj Ukrajini. Sledeće pitanje je čisto taktičko. Zapad nije ostavio Rusiji ništa drugo, nego da zauzme celu obalu Crnog mora. To je od strateškog značaja za sve. Posle toga, potrebno je uzeti ne Harkov, koji u stvari nema nikakav vojni značaj, već Volin i Žitomirsku oblast.

Ako ova oblast bude zauzeta, snabdevanja neće biti ni u Harkovu, ni u Kijevu, ni u Dnjepropetrovsku, nigde. Biće to samo strateško opkoljavanje i kraj. Finita la comedi. Odnosno, ako putevi snabdevanja kroz Volinsku oblast budu presečeni, prekid otpora ostataka Oružanih snaga Ukrajine biće pitanje dana“, zaključio je Kedmi.

Webtribune.rs