Kraljica Elizabeta II preminula – Čarls je novi britanski kralj

Čarls, sin kraljice Elizabete II koja je preminula u 97. godini, novi je britanski kralj.

On automatski postaje kralj kao najstariji sin Elizabete II i nije potrebno krunisanje.

Poslednji kralj bio je Džordž VI, otac Elizabete II. U prošlosti, kraljica je izrazila želju da Čarls preuzme Komonvelt.

„Moja je iskrena želja da Komonvelt nastavi da nudi stabilnost i kontinuitet za buduće generacije i da jednog dana princ od Velsa nastavi važan posao koji je moj otac započeo 1949. godine“, rekla je Elizabeta Druga pre četiri godine.

Podsetimo, Čarls (73) čekao je decenijama da postane kralj i princ je sa najdužim stažom u britanskoj istoriji. On je najstariji od četvoro dece rođene od kraljice i njenog pokojnog supruga, princa Filipa. Kada je njegova majka preuzela presto sa 25 godina, postao je britanski naslednik sa 3 godine.

Čarlsove titule uključuju one princa od Velsa, vojvode od Kornvola, vojvode od Rotseja i grofa od Kerika.

Elizabeta II (Elizabeta Aleksandra Meri) rođena je 21. aprila 1926. godine u Londonu.

Bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske.

Nakon nasleđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji.

Od 1956. do 1992. broj njenih kraljevstava se menjao kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.

Do danas, pored četiri prvonabrojane države, Elizabeta je bila kraljica Jamajke, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent Kitsa i Nevisa. Ona je najstariji vladajući monarh na svetu i najdugovečniji britanski monarh.

Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu je postala britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.