NAJNOVIJE – RUSI U ŠOKU: „Severni tok“ je onesposobljen eksplozijama

Operater Nord Stream AG: Tri linije Severnog toka pretrpele su neviđenu štetu

Nord Stream AG je prokomentarisao vanrednu situaciju u Severnom toku i Severnom toku 2, nazvavši situaciju bez presedana.

„Uništenje koje se dogodilo istog dana istovremeno na tri niza priobalnih gasovodnih sistema Severni tok je bez presedana.

Dan ranije, Severni tok 2 AG je saopštio da je došlo do vanredne situacije u danskim vodama na Severnom toku 2, koji je bio napunjen tehničkim gasom. Primećeno je da je pritisak na liniji A naglo opao.

Kasnije je Nord Stream AG izvestio da je takođe zabeležen pad pritiska na obe linije Severnog toka.

Danska pomorska uprava izdala je saopštenje o curenju gasa u blizini ostrva Bornholm, koje „može biti opasno za brodarstvo“.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na švedsku pomorsku vlast , „postoje dva curenja na Severnom toku: jedno u ekonomskoj zoni Švedske i jedno u ekonomskoj zoni Danske. Oni su veoma blizu jedno drugom“.

Sertifikacija izgrađenog gasovoda Severni tok 2 obustavljena je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pumpanje kroz Severni tok je zaustavljeno zbog potrebe za popravkom i održavanjem Siemens opreme , što je otežano antiruskim sankcijama sa Zapada.

Sjedinjene Države su aktivni protivnik isporuka ruskog gasa Evropi. Konkretno, sprečili su izgradnju Severnog toka 2, značajno odloživši njegovo vreme. Realizaciju projekta ometala je i Ukrajina, koja se plašila gubitka prihoda od tranzita ruskog gasa.

Webtribune.rs