O tome ne pišu: Evropa ubrzano kupuje rusku naftu

Prema novinskom izdanju „The Times of India“, indijske rafinerije nameravaju da odustanu od kupovine ruske nafte u septembru, zbog viših cena prevoza, i pređu na snabdevanje iz Afrike i Bliskog istoka.

Reč je o nafti koja se uvozi preko naftovoda Istočni Sibir-Tihi okean (ESPO). Uzimajući u obzir teret, njegova dostava, prema novinarima, košta 5-7 dolara više od sličnih goriva iz drugih zemalja.

Indija je, prema poslednjim podacima, smanjila kupovinu ruske nafte u odnosu na rekordni nivo uvoza u junu. Međutim, to ne znači da će zemlja zaista prestati da kupuje crno zlato u Ruskoj Federaciji.

Vodeći ekspert Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Rusije, Igor Juškov, izjavio je, da Rusija nikada nije imala problema sa prodajom svoje nafte ESPO-u. Čak i ako Nju Delhi kupi manje goriva, pojaviće se novi kupac, koji će zauzeti njegovo mesto. Štaviše, sada Indija uglavnom kupuje naftu iz Ruske Federacije, morskim putevima.

„Između ESPO-u i nas, uvek je sve dobro rešeno. Naftu u većoj meri kupuju Kina, skoro više od 70 odsto, i zemlje jugoistočne Azije. Indija sada uglavnom kupuje naftu ruskog brenda „Urals“, koja ide u luke Baltika, Novorosijsk, a odatle tankerima ide na indijsko tržište. Bilo bi ispravnije pitati, da li će se zadržati obim prodaje „Urala“, i hoće li ga Indija kupiti?“, objasnio je stručnjak.

Prevoz goriva u cisternama je zaista skup, ali Moskva daje veliki popust za Nju Delhi. Stoga je ruski predlog za Indiju danas najbolja opcija na svetu, tvrdi Juškov. Pored toga, ruski dobavljači sada aktivno prodaju naftu ne Indiji, već Evropi, gde su kupovine intenzivirane zbog neposredne zabrane uvoza iz Rusije.

„Evropljani mogu da uvoze rusku naftu do decembra. Stoga je EU počela aktivno da ga kupuje. Osim toga, nafta iz Ruske Federacije se u Evropi više ne doživljava kao toksična. Emocije su splasnule, i tamo ga kupuju prilično aktivno. Dakle, nema potrebe da se ide na indijsko tržište, kao što je to bilo u aprilu i maju“, rekao je Juškov.

Prema mišljenju analitičara, čim u Evropskoj uniji stupi na snagu zabrana kupovine ruske nafte, njen izvoz u Indiju će ponovo porasti. Istovremeno, ne postoje preduslovi da će Nju Delhi odbiti ove zalihe.

Čak ni SAD ne teraju ovu zemlju, da prestane da trguje energetskim resursima sa Ruskom Federacijom. U međuvremenu, kako je primetio Juškov, indijske vlasti mogu imati koristi od glasina o odbijanju uvoza nafte iz Rusije.

„Možda je i sama Indija zainteresovana za širenje takvih glasina, jer pod tim uslovima može tražiti dodatni popust na rusku naftu“, rekao je izvor.

Webtribune.rs