Očigledno misli da Putin blefira: Naš odgovor je da pojačamo …

NATO će pojačati svoju pomoć Kijevu kao odgovor na ruske „lažne“ referendume koji se održavaju na teritorijama Ukrajine, izjavio je danas Jens Stoltenberg.

„Naš odgovor, odgovor NATO je da pojačamo podršku“, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za Si-En-En.

Kako je rekao generalni sekretar NATO, najbolji način da se okonča ovaj rat je da se dodatno ojačaju Ukrajinci na bojnom polju kako bi u nekom trenutku mogli da postignu rešenje koje je prihvatljivo za Ukrajinu i koje čuva tu državu kao suverenu, nezavisnu naciju u Evropi.

„Upravo na to treba da budemo spremni, da će Rusija iskoristiti ove lažne glasove za dalju eskalaciju rata u Ukrajini“, rekao je Stoltenberg u odgovoru na pitanje o mogućem ishodu referenduma.

Dodao je da ti glasovi nemaju legitimitet i da ništa ne menjaju.

„Ovo je i dalje agresivni rat Rusije protiv Ukrajine“, rekao je Stoltenberg.

Danas su u 8:00 časova u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR), kao i u Hersonskoj oblasti i delovima Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod kontrolom ruskih snaga, počeli referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji.

Glasanje će trajati do 27. septembra, kada će početi prebrojavanje glasova, prenela je agencija TASS.

NATO saveznici podržavaju Ukrajinu oružjem, municijom, drugom vojnom opremom i obukom.

(tanjug)