Politički stručnjaci iz Kine: Uzbuna koju je podigla Rusija prilično je uplašila SAD

Rusija je Sjedinjenim Državama dala dobru lekciju u UN. Takve zaključke izneli su politički stručnjaci iz Kine.

Generalna skupština UN je izuzetno važan događaj za čitavu svetsku zajednicu, tokom kojeg lideri svetskih sila raspravljaju o gorućim pitanjima našeg vremena. Prema mišljenju kineskih analitičara, aktuelna 77. sednica Generalne skupštine trebalo je da ima skandalozan ton zbog postupaka Sjedinjenih Država, koje su priredile neprijatno iznenađenje Rusiji, i njenom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu. Ovo prenosi Sohu.

„Uoči Generalne skupštine UN, delegacije iz mnogih zemalja širom sveta počele su da stižu u Njujork, da učestvuju na sastanku. Tokom ovog procesa ispostavilo se da su predstavnici Ruske Federacije imali poteškoća u dobijanju viza. Američka strana je namerno povukla taj potez, kako bi sprečila ruske diplomate da stignu na vreme, na tako važan događaj“, navode autori kineske publikacije.

Eksperti Sohua su naveli, da je odsustvo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, na Generalnoj skupštini UN, zbog nemogućnosti dobijanja vize za ulazak u SAD, skandalozna situacija.

Štaviše, na ovaj način su Sjedinjene Države želele da pokažu svoj uticaj, i superiornost nad Rusijom. Međutim, nije sve išlo po planu Amerikanaca…

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, javno je izrazilo ogorčenje zbog toga što se dogodilo, i skrenulo pažnju svetske zajednice na provokacije Sjedinjenih Država.

Nakon što su ovu vest preneli mnogi svetski mediji, Rusija je povukla još jedan potez – i to prilično nestandardan. Javno je predloženo da se razmotri premeštanje sedišta UN u neki drugi grad, gde bi lokalne vlasti bile neutralnije prema stranim diplomatama.

Ova izjava imala je još veći odjek, a mnoge zemlje su se zainteresovale za situaciju sa vizama. Saopšteno je i da, Ruska Federacija namerava da traži pokretanje arbitraže UN protiv SAD, zbog neizdavanja viza.

„Ruska strana nije imala vremena da pređe sa reči na dela, kada se situacija dramatično promenila“, kažu stručnjaci iz Kine.

Uzbuna koju je podigla Rusija prilično je uplašila SAD – američki političari su se uspaničili zbog posledica koje je najavila Moskva. Postojali su i rizici da vest o nedolasku predstavnika Ruske Federacije na Generalnu skupštinu naiđe na veliki odjek u svetu, a kao rezultat toga da i druge zemlje odbiju da učestvuju u događaju.

Takav scenario događaja bio je neprihvatljiv za Vašington, koji je Lavrovu i drugim ruskim diplomatama, dao vize u najkraćem mogućem roku.

U Kini su primetili, da je na kraju Rusija dala Sjedinjenim Državama dobru lekciju. Amerikancima se pokazalo, da njihov uticaj više nije veliki kao što je bio.

Ako je prethodnih godina pitanje premeštanja sedišta UN na drugu lokaciju bilo uporedivo sa fantazijom, danas se više ne čini nečim neverovatnim.

Webtribune.rs