Poznati ruski analitičar zbunjen: Zašto mi i dalje izvozimo u SAD važnu stratešku robu i sve to krijemo zajedno sa njima

 

Postalo je poznato koja se roba i dalje uvozi u SAD iz Rusije, uprkos sankcijama. Na osnovu informacija iz otvorenih izvora, ruski ekspert Valentin Katasonov analizirao je razmenu dobara između Rusije i drugih zemalja u kontekstu sankcione politike Zapada.

Kako piše Svobodnaja presa, dok SAD i EU nastavljaju da nameću nova ograničenja Rusiji, same SAD i posle 24. februara, od početka NVO u Ukrajini, nastavljaju da kupuju drvo, metal, uranijum, titanijum, hranu i drugu robu iz Rusije.

Pozivajući se na mišljenje stranog analitičara Drage Bosniča, Katasonov je razotkrio licemerje Vašingtona, koji je primorao Evropu da napusti odnose sa Ruskom Federacijom, ali istovremeno nastavlja da aktivno sarađuje sa ruskom stranom.

Štaviše, američke vlasti pokušavaju da sakriju od „partnera” uvoz mnogih dobara iz Rusije. Na primer, nedavno su SAD počele da transportuju ruske proizvode preko Turske.
Ovo je objavio list Yeni Safak krajem avgusta, pozivajući se na turske izvore.

Kako napominje ekspert, analiza spoljnoekonomskih odnosa Rusije sa drugim državama otežana je zbog činjenice da su ruska Federalna carinska služba, kao i drugi resori, zatvorili operativne statističke podatke o spoljnotrgovinskoj razmeni zemlje.

Međutim, zahvaljujući informacijama iz drugih zemalja sa kojima Rusija održava ekonomske odnose, Katasonov je izveo zaključke o razmeni dobara između Rusije i drugih država.

Tako je, prema podacima američkog Ministarstva trgovine, u periodu od januara do jula 2022. godine u Rusku Federaciju dovezena roba iz Amerike u iznosu od 1,30 milijardi dolara.

Uvoz u SAD iz Rusije iznosi 11,64 milijarde dolara u istom periodu. Dakle, isporuke iz Rusije u SAD premašuju kupovinu za 9 puta.

Podsetimo, Vašington je posle 24. februara uveo trgovinske sankcije Rusiji. Posebno oštre mere odnosile su se na snabdevanje robom iz Sjedinjenih Država. Tako je Zapad nastojao da krvari rusku ekonomiju, zaustavljajući snabdevanje važnim dobrima.

Međutim, iz Rusije će se u SAD i dalje uvoziti mnoga dobra – od drveta do titanijuma za oružje.

Uprkos padu trgovinskog prometa za oko polovinu, isporuke se i dalje odvijaju u velikom obimu.

Ekspert navodi da se u SAD iz Rusije ne dovoze samo drvo, metali i namirnice, već i radioaktivni materijali (47 lotova, 7,7 hiljada tona), a neka od ovih roba mogu da potpadaju pod kategoriju „strateški značajnih.

Takođe, iz Rusije se u SAD još uvek dovoze: „elektrode od ugljenika i grafita“ (39 lota, 8,4 hiljade tona), „municija“ (47 lota, 3,39 hiljada tona), „oprema za proizvodnju nafte“ ( 20 lota, 791,99 tona), „oprema za obradu podataka“ (11 lota, 446,5 tona), „optičko vlakno“ (8 lota, 388,41 tona), „turbine“ (2 lota, 45,43 tone) i druga roba.

„Verujem da se barem neke od gore navedenih stavki mogu i treba klasifikovati kao ‘strateške’. Postavlja se pitanje zašto je posle 24. februara Moskva nastavila da snabdeva zemlju, koja nas je proglasila direktnim protivnikom“, zbunjen je ekspert.

Ranije je Top News pisao da Hag želi da traži ukidanje antiruskih sankcija.

Prošlog avgusta objavljeno je da bi ograničenja mogla biti ukinuta do 2023. godine

Webtribune.rs