Putin je šokirao SAD – Ovakav zaokret nisu očekivali …

Rusija je zakomplikovala zapadne vojne proračune najavom delimične mobilizacije. O tome piše Part Satam, analitičar lista EurAsian Times. 

Prema rečima autora, za sedam meseci specijalne operacije Rusija je postigla značajan uspeh, gotovo u potpunosti oslobodivši Donbas, kao i Hersonsku i Zaporošku oblast.

Istovremeno, Moskva je jasno razumela da će Zapad na svaki mogući način odugovlačiti sukob, snabdevajući Kijev oružjem i novcem. Da bi osujetila ove planove, Ruska Federacija je donela dve važne odluke: da podrži četiri referenduma i da objavi delimičnu mobilizaciju.

„Predstojeći referendumi u Donbasu, Hersonu i Zaporožju, kao i delimična vojna mobilizacija, međusobno se dopunjuju“, navodi se u članku.

Analitičar navodi: ako republike i regioni glasaju za priključenje Rusiji, oni će zvanično postati teritorije Ruske Federacije. Dakle, pravno će se svaki dalji ukrajinski napad, posebno uz upotrebu zapadnog naoružanja, smatrati napadom na teritoriju Ruske Federacije.

Istovremeno, ruska vojska je počela da prima nove snage uz najavu delimične mobilizacije. To znači da će Moskva moći da pošalje dodatne trupe potencijalnim subjektima Ruske Federacije.

„To komplikuje vojne kalkulacije za NATO, Evropu i Sjedinjene Države, od kojih su ove poslednje više puta eksplicitno isključile direktnu bitku sa Rusijom. Čini se da je ova najava iznenadila zapadni tabor“, napisao je Part Satam.

Očigledno, Zapad nije mislio da će Ruska Federacija podržati referendume i popuniti svoje trupe. Prema planu Vašingtona, Moskva bi nastavila da se bori sa istim snagama, a svetska zajednica bi na nju vršila sve veći pritisak. Sada je situacija krenula sasvim drugačije.

„Zapad rizikuje da direktno uđe na ratni put sa Rusijom, zbog čega su se SAD i sama Ukrajina našle u ćorsokaku. Nejasno je da li Rusija očekuje vojnu akciju sa Ukrajinom i SAD, ali proširenje granica zemlje zahtevaće dodatnu vojnu silu.

Webtribune.rs