Putin zabranio povlačenje ruskih snaga sa desne strane Dnjepra

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je komandantima da će on odrediti strategiju, prenosi Njujork tajms.

Kako navodi NYT, Putin je zabranio povlačenje ruskih snaga sa desne strane Dnjepra, iako bi, sa vojne tačke gledišta, bilo bolje da se te snage povuku i uspostavi odbrambeni položaj na levoj strani, gde je strateška dubina, koja se može koristiti u slučaju slabljenja ukrajinskog napada kao tačka napada.

Putin nije mogao da prihvati takvu opciju jer bi Herson, grad koji je pao u ruske ruke u prvim danima agresije, gotovo bez otpora pao u ukrajinske ruke a to bi bilo politički neprihvatljivo za Kremlj.

Iako su neki od komandanata tumačili da bi povlačenjem mogli da ostave manji deo snaga na frontu, a deo prebace na linije na istoku, koje su pred gađanjem na području Luganske oblasti, Putin je rekao „ne“.

Povlačenje iz Hersona dovelo bi u pitanje i sprovođenje „referenduma“ u toj oblasti, što Moskva vidi kao rešenje koje će odvratiti ukrajinske napade. Upitno, iako Putin takođe preti oružjem za masovno uništenje.

Američki izvori ističu deo Putinovog govora u kojem je rekao da je pristao na predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba da se izvrši delimična mobilizacija, što, s jedne strane, stvara poziciju za prebacivanje krivice na ministra Sergeja Šojgua i generala Valerija Gerasimova, ali sa druge strane čine ustupke vojsci da bi potom preuzela strateško odlučivanje.

(jutarnji list, b92.net)