Rusija će zatresti planetu: Moskva pravi plan da uključi u gasne poslove, uslov opasan za SAD

Rusija bi mogla da stvori energetski kartel sličan OPEK-u, i uvede neugodan uslov za SAD u buduće gasne poslove“. Ovo je izjavio američki finansijski stručnjak, i bivši savetnik CIA, Džejms Rikards.

Zbog pogoršanja odnosa sa Zapadom i ekonomskih sankcija, Rusija ulaže napore da smanji svoju zavisnost od SAD. Prema Rikardsu, jedan od koraka Moskve mogao bi da bude stvaranje organizacije, koja bi kontrolisala većinu svetskih polja prirodnog gasa. Ovo prenosi „The Daili Reckoning“.

Ulažu se napori da se formira gasni kartel uz učešće Rusije i Irana, a zatim i drugih zemalja. Nova organizacija bi mogla da funkcioniše kao OPEK, samo što bi prirodni gas, a ne nafta, postao strateško bogatstvo“, rekao je ekspert američkog izdanja.

„Ovo će imati geopolitičke implikacije“, rekao je bivši savetnik CIA.

Ekspert smatra da će, ukoliko plan gasnog kartela proradi, jedna od posledica biti stvaranje novog finansijskog sistema, koji će biti potpuno nezavisan od SAD i američkog dolara.

Njegova pojava neće dovesti do trenutnog kolapsa nacionalne valute Sjedinjenih Država, ali može biti početak kraja dominacije dolara u svetskoj trgovini.

„Istorijski gledano, takvi procesi počinju sporo, ali se završavaju brzim padom nekadašnje šampionske valute“, rezimirao je stručnjak.

Webtribune.rs