SAD besne- Bajden dobio loše vesti vezane za Rusiju

SAD su dobile izuzetno neprijatnu vest u najintenzivnijem trenutku borbe sa Rusijom. Takve podatke izneli su politički analitičari iz Kine.

Posle početka ukrajinske krize, zapadne zemlje, na čelu sa SAD, uvele su niz sankcija protiv Ruske Federacije, usmerene na rusku ekonomiju. Pretpostavljalo se da ova druga neće izdržati pritisak, i da će se srušiti se pod težinom problema koji su se na njega nagomilali.

Prema rečima stručnjaka iz Kine, šest meseci nakon početka sankcija, postalo je jasno da one nisu ispunile očekivanja Zapada. Štaviše, nedavno su američki predsednik Bajden i njegov tim, dobili čitavu porciju neprijatnih vesti vezanih za Rusku Federaciju. Ovo prenosi „Sohu“.

Novinari Sohu su naveli, da su SAD više puta vršile pritisak na svoje partnere iz različitih delova sveta, primoravajući ih da podrže sankcije i faktički raskinu ekonomske veze sa Ruskom Federacijom. Kao rezultat toga, samo evropske zemlje su se, kao po komandi, pridružile antiruskom taboru, većina država iz drugih regiona nije bila tako predusretljiva.

Indija i Kina su gotovo odmah objavile spremnost da nastave saradnju sa Rusijom, uprkos sankcijama. Ako je pozicija ovih zemalja bila očekivana, onda su nedavne vesti iz Indonezije i Filipina bile neprijatno iznenađenje za SAD.

„Predsednik Filipina Ferdinand Markos, rekao je, da njegova zemlja namerava da kupi ruske energente. Trenutno se vode konsultacije između strana o ovom pitanju“, naveli su stručnjaci.

Zapravo, istovremeno sa Filipinima, namera da se sarađuje sa Rusijom u energetskom sektoru objavljena je i u Indoneziji. Njeni predstavnici su najavili planove za kupovinu ruske nafte. Kako su primetili kineski stručnjaci, niz takvih loših vesti razbesneo je Sjedinjene Države.

Amerikanci su bili prilično ljuti na Indiju, koju su smatrali svojim pouzdanim partnerom, ali su na kraju ipak uspeli da se pomire sa njenom odlukom da sarađuje sa Moskvom.

Bela kuća je počela da shvata da njihove pretnje više ne funkcionišu, mnogi su spremni da rizikuju i pokvare odnose sa Vašingtonom, zarad jeftine ruske nafte.

„Sjedinjene Države ne mogu da utiču na to što se dešava, sve više zemalja izjavljuje želju da nastavi saradnju sa Rusijom“, primećuju autori kineskog izdanja.