Šef nemačkog ministarstva odbrane: Gotovo je – Bundesver više ne može snabdevati Ukrajinu oružjem

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht uverila je Ukrajinu da će nastaviti da dobija vojnu pomoć od Nemačke, prenosi N-TV.

Ali Bundesver je već dostigao granicu svojih mogućnosti u pogledu snabdevanja oružjem iz svojih zaliha, napomenula je ona, ne precizirajući pritom šta bi tačno bila pomoć Kijevu u ovom slučaju.

Ministarka je takođe naglasila da Berlin treba da preduzima sve dalje mere samo u koordinaciji sa saveznicima. Prema njenim rečima, Nemačka ne bi trebalo da preduzima „bilo kakve samostalne akcije“.

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht rekla je da je preopremanje Bundesvera na dobrom putu, prenosi N-TV. Ona je tokom rasprave o budžetu za 2023. u Bundestagu govorila o 65 inicijativa za kupovinu naoružanja, od kojih je 41 već upisana u procenu državnih prihoda i rashoda. „ Mi ćemo ojačati Bundesver “, naglasila je ministarka.

Nemačka vojska će dobiti dodatna sredstva iz redovnog budžeta, kao i dodatnih 100 milijardi evra.To je upravo ono što nam je potrebno da bismo zatvorili praznine nastale zbog godina štednje u Bundesveru , objasnila je Lambreht. Dodajmo da će ovim novcem vojnici sada moći da kupe oružje neophodno za odbranu zemlje.

„ Sada sve ovo treba da se sprovede što pre “, nastavila je ministarka. Prema njenim rečima, vojska će kupiti nove lovce F-35 koji će zameniti zastareli Tornado, kao i transportni helikopter Činuk.

Prva oprema biće isporučena 2026. godine. Pored toga, Bundesver će kupiti borbene dronove. Lambreht je govorila i o nemačkoj inicijativi da se obezbedi zajednička evropska protivvazdušna odbrana.

Ministarka je takođe uverila Ukrajinu da će nastaviti da dobija vojnu pomoć od Nemačke, ali je, prema njenim rečima, Bundesver dostigao granicu svojih mogućnosti da snabdeva oružjem iz svojih zaliha.

Nemoguće je pružiti pomoć Kijevu na štetu odbrane sopstvene zemlje, objasnila je ona. Lambreht takođe nije rekla konkretno o tome o kom naoružanju je reč. Ona je napomenula da sve mere treba nastaviti da se preduzimaju samo u koordinaciji sa saveznicima. Nemačka ne bi trebalo da preduzima „ nikakve nezavisne akcije “, naglasila je šef Bundesvera.