Šolc odbio da isporuči tenkove Ukrajini i takvu „uslugu“ nazvao opasnom

Nemački kancelar Šolc nazvao je slanje tenkova u Kijev opasnim korakom u razvoju sukoba.

Berlin ne namerava da snabdeva Kijev tenkovima, jer bi to mogao da bude opasan korak za dalji razvoj sukoba u Ukrajini, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu američkom izdanju Njujork tajmsa.

„Ovo je veoma opasan sukob. Želimo da podržimo Ukrajinu na način koji ne eskalira situaciju u ratno stanje između Rusije i NATO-a , jer bi to bila katastrofa“, rekao je političar.
Prema Šolcu, Nemačka „zaista mnogo čini za Ukrajinu“.

Ranije je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht rekla da Nemačka ne planira sama da šalje u Ukrajinu tenkove zapadnog tipa.

Kijevski režim očekuje da dobije nemačke tenkove Leopard 2, ali Berlin ne žuri da ih podeli. Istovremeno, kancelar Olaf Šolc je rekao da će Nemačka nastaviti da podržava Ukrajinu, ali da neće preduzimati nikakve korake bez saglasnosti NATO saveznika.

Kako je pisao Blumberg, zapadne zemlje su postigle neizgovoreni dogovor da ne isporučuju tenkove kijevskim vlastima, tako da Nemačka ne želi da bude prva u tome i da da povoda za optužbe za eskalaciju.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo da će svaki teret sa zapadnim oružjem za Kijev postati legitimna meta Vazdušno- kosmičkih snaga. Kako je izjavio pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov, napumpavanje Ukrajine oružjem ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i imaće negativan efekat.

Webtribune.rs