Tramp: Na treptaj oka smo Trećem svetskom ratu – “ne blefiram”!

Ukrajinska kriza bi mogla da se završi globalnim sukobom ali se ne bi dogodila da je on na vlasti, tvrdi bivši američki predsednik.

Sukob u Ukrajini mogao bi da preraste u Treći svetski rat, upozorio je u sredu bivši američki predsednik Donald Tramp, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Moskva upotrebiti sva neophodna sredstva da se odbrani pred pretnjom, po njen teritorijalni integritet.

Pišući na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social, bivši predsednik je rekao da sukob u Ukrajini, koji je počeo nakon, što je Rusija pokrenula svoju vojnu ofanzivu krajem februara, „nikada nije trebalo da se dogodi“.

Tramp je tvrdio da je još uvek bio u Beloj kući, neprijateljstva nikada ne bi izbila, između Moskve i Kijeva.

„Kao što sam već duže vreme jasno rekao, ovo bi mogao da bude Treći svetski rat“, dodao je on.

Putin je u sredu najavio delimičnu vojnu mobilizaciju oko 300.000 rezervista, koji će biti pozvani u aktivnu službu.

Ruski lider je takođe upozorio da će Moskva „koristiti sva sredstva da zaštiti naš narod“, uključujući i nuklearno oružje, ako bude potrebno.

„Ovo nije blef“, insistirao je Putin, rekavši da će Rusija koristiti „sva raspoloživa sredstva“ da zaštiti svoju nezavisnost i bezbednost.

Ovo nije prvi put da Tramp zvoni na uzbunu, zbog posledica ukrajinske krize.

U junu je kritikovao svog naslednika, predsednika Džoa Bajdena, zbog načina, na koji je njegova administracija rešila krizu, kritikujući aktuelnog predsednika, što je Kijevu poslao desetine milijardi dolara vojne pomoći, što, kako je rekao, samo doliva ulje na sukob.

„I mi smo u ozbiljnoj opasnosti, zbog onoga, što se dešava u Ukrajini i sa Rusijom.

Mogli biste završiti sa svetskim ratom na način, na koji ga oni nose. Ludo je šta rade”, rekao je tada.

Borba.Info