ZAHAROVA: „Bajden da objasni kako je znao da su ruski gasovodi dignuti u vazduh“

Američki predsednik DŽozef Bajden trebalo bi da odgovori da li su Sjedinjene Države izvršile pretnju u vezi sa gasovodom Severni tok 2, izjavila je u sredu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Američki predsednik DŽo Bajden mora da odgovori na pitanje da li su Sjedinjene Države izvršile pretnju 25. i 26. septembra kada je prijavljena vanredna situacija na tri linije Severnog toka 1 i Severnog toka 2, koji su preliminarno prepoznati kao pucanje cevi, dok je on sugerisao da su dignuti u vazduh“, rekla je ruska diplomata na svom Telegram kanalu. Na njemu je postavila video na kojem američki lider drži govor o kome je reč.

„Njegova izjava o namerama bila je potkrijepljena obećanjem. Čovek mora biti odgovoran za svoje reči. Nerazumevanje onoga što govori ne oslobađa nikoga od odgovornosti. Evropa mora znati istinu!“ naglasila je Zaharova.

Nord Stream AG je u utorak izvestio o „šteti bez presedana“ u ponedeljak koja je pogodila tri linije gasovoda Severni tok 1 i 2 registrovane u roku od nekoliko sati. Prvi je identifikovan duž Severnog toka 2 u blizini danskog ostrva Bornholm, a nakon toga su otkrivena dva curenja. Danska agencija za energetiku saopštila je da je izašla velika količina prirodnog gasa. Avionima i plovilima je savetovano da ostanu najmanje pet milja od mesta incidenta.

Kasnije su švajcarski seizmolozi saopštili da su u ponedeljak zabeležene dve eksplozije duž trasa oba gasovoda. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je incidente kao sabotažu i upozorila da je „svako namerno ometanje neprihvatljivo [i] da će dovesti do najsnažnijeg mogućeg odgovora“.

(tass)