„Znamo da Rusija neće pobediti“

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, u nedeljnoj poruci građanima, da Rusija neće pobediti u ratu u Ukrajini.

On je rekao i da postoje „druga bojna polja“ kojima se mora posvetiti međunarodna zajednica, pre svega glad, koja je velika opasnost.

Govoreći o situaciji u Nemačkoj, Šolc je rekao da je Berlin doneo dalekosežne odluke vezano za snabdevanje energentima i da će proći dobro kroz predstojeći period.

„Vidimo stravične slike rata Rusije protiv Ukrajine. Slušamo vesti o razaranju i smrti. Znamo da Rusija neće pobediti u ovom ratu“, naglasio je Šolc.

On je istakao da postoje još mnoga druga bojna polja.

S tim u vezi je podvukao da je glad velika opasnost, navodeći Afriku, južnu Ameriku i Aziju.

Dodao je da je zbog toga rađeno sve kako bi se osigurao izvoz žitarica iz Ukrajine.

„Postoji i bitka oko pitanja kako da obezbedimo snabdevanje energentima u Evropi. Doneli smo u Nemačkoj dalekosežne odluke kako bismo obezbedili snabdevanje struje, gasom, toplotom. Danas možemo reći, proćićemo dobro kroz predstojeći period“, podvukao je Šolc.

Rekao je da je novi zadatak za vladu pitanje cena struje gasa, i drugih energenata.

„Te cene su prevelike i moraju biti smanjene. Vlada će se pobrinuti za to. Uspostavili smo komisiju i razgovaramo sa svima koji uvoze gas u Evropu i Nemačku“, preneo je Šolc.

Kazao je da će i posle tog pitanje biti daljih izazova, i s tim u vezi naglasio da je važno da se primene paketi mera za rasterećenje građana.

On je podvukao da je pokrenuta „mašinerija za donošenje zakona“, koji će to osigurati.

(tanjug)