Američki obaveštajac: SAD nadgledaju ruske pozicije i prosleđuju ove informacije Ukrajini

Sjedinjene Države prate ruske pozicije i prosleđuju ove informacije Ukrajini, rekao je obaveštajni stručnjak Greg Ostin u intervjuu za Špigl.

Prema njegovim rečima, SAD izbegavaju direktnu vojnu intervenciju u sukobu, ali pomažu Kijevu obaveštajnim podacima.

Siguran sam da se dosta informacija razmenjuje. Nema sumnje da Sjedinjene Države veoma detaljno prate ruske pozicije i redovno prosleđuju te podatke Ukrajini“, rekao je Ostin.

Sagovornik magazina tvrdi da tajne informacije Kijevu daju i baltičke zemlje, Poljska i Velika Britanija.

U maju je Vašington post, pozivajući se na američke i ukrajinske zvaničnike, pisao da je američka administracija razvila smernice za razmenu obaveštajnih podataka sa Kijevom, koje su, između ostalog, uključivale i zabranu deljenja podataka o ruskim vojnim komandantima i ciljevima van Ukrajine.

Američki mediji su izvestili da Vašington tajno prenosi Ukrajini informacije „u realnom vremenu“ o događajima na bojnom polju, uključujući detalje o kretanju ruskih trupa; na osnovu ovih informacija, navodno su izvršeni napadi koji su doveli do pogibije ruskih oficira.

Pentagon je sa svoje strane saopštio da SAD ne šalju informacije Ukrajini o tome gde se nalaze ruski komandanti na bojnom polju.

Webtribune.rs