Brus Vilis će dobiti digitalnog blizanca: Legendarni glumac je navodno prodao svoj lik “deepfake” tehnologiji

Glumac ovu tehnologiju naziva “odličnom prilikom da se vrati u prošlost”

Legenda akcionih filmova Brus Vilis upravo je postao prvi holivudski glumac koji je prodao svoja prava na mogućnost “digitalnog blizanca” američkoj firmi Deepcake, pišu mediji.

Uz korišćenje “deepfake” tehnologije, Vilis je ponudio da se njegov lik koristi na ekranu za buduće projekte, nakon svog prvog iskustva sa manipulacijom digitalnim medijima u reklami za rusku telefonsku uslugu MegaFon, prošle godine.

Tehnologija “deepfake” omogućava korišćenje sličnosti osobe nad drugom osobom. Korišćenjem mašinskog učenja i veštačke inteligencije, moguće je stvoriti vizuelni i audio “blizanac” nekoga u video snimcima.

Iako mogućnost da se neko rekonstruiše tako skoro besprekorno postavlja nekoliko etičkih pitanja, tehnologija je već korišćena u univerzumu Ratova zvezda sa Rogue One: A Star Wars Story, kao i The Mandalorian Season 2.

Vilis je prošle godine dao dozvolu Deepcake-u da se njegovo lice “digitalno transplantira na drugog izvođača” sa ciljem pojavljivanja u reklami.

Sada je glumac navodno zvanično prodao prava na svoju ličnost da bi ga Deepcake u suštini “unajmio” za buduće produkcije.

Iako se deepfakes često koriste kreativno ili za zabavu, ova tehnologija se sve više koristi u kampanjama dezinformacija, za krađu identiteta i za diskreditaciju javnih i poznatih ličnosti.

I dok je tehnologija potrebna za njihovu izradu sofisticirana, postaje sve dostupnija.

Jedna od najpopularnijih svetskih platformi društvenih medija, TikTok.

Nedavno je 67-godišnji glumac izašao u javnost sa svojom dijagnozom afazije, koja se opisuje kao jezički poremećaj koji uzrokuje probleme sa čitanjem, slušanjem i govorom.

On i njegova porodica su u martu objavili da će Vilis “napraviti iskorak” od glume nakon više od četiri decenije snimanja, što za zvezdu nije bila laka odluka.

“Svidela mi se preciznost sa kojom je ispao moj lik. To je mini-film u mom uobičajenom žanru akcione komedije. Za mene je to odlična prilika da se vratim u prošlost.”

“Sa pojavom moderne tehnologije, čak i kada sam bio na drugom kontinentu, mogao sam da komuniciram, radim i učestvujem u snimanju. To je veoma novo i zanimljivo iskustvo i zahvaljujem se celom našem timu”, rekao je Vilis.

Kompanija Deepcake nudi svoje usluge za deo naknade koji je neophodan da bi se zvezda, poput Vilisa, pojavila u produkciji.

Sa ovom tehnologijom, mogućnost da se vide zvezde u ulogama nakon što su umrle može postati stvarnost.

Vilis je možda prva od mnogih poznatih ličnosti koje su spremne da njihova zaostavština živi. U nastavku možete pogledati kako je izgledalo kreiranje Villisovog “digitalnog blizanca”.

Tekst je ažuriran 03.10.2022. godine – Brus Vilis je ipak demantovao tvrdnje da je prodao prava na svoje lice. 

(Telegraf.rs)