Business Insider“: Američka vojska pokazuje neobičnu aktivnost u blizini Kalinjingrada

Ratno vazduhoplovstvo SAD demonstrira neobičnu aktivnost u blizini „nepotopivog nosača aviona“ Rusije – Kalinjingradske oblasti. Ovo je objavio američki novinar Čarls R. Dejvis.

U sredu, 29. septembra, avion elektronske obaveštajne službe „Boing RC-135“ američkog vazduhoplovstva, poleteo je iz baze u Ujedinjenom Kraljevstvu i uputio se ka Kalinjingradu. Bio je to najmanje treći takav let u protekloj nedelji.

Prema rečima Čarlsa R. Dejvisa, američka vojska pokazuje veoma neobičnu aktivnost u blizini ruske eksklave. Ove podatke objavio je „Business Insider“.

„U Kalinjingradu živi oko 500 hiljada ljudi, i ponekad ga nazivaju „nepotopivim nosačem aviona“. On se zaglavio između Poljske i Litvanije, obezbeđujući Kremlju isturenu operativnu bazu u srcu NATO-a“, rekao je ekspert.

Autor članka, naveo je, da se na teritoriji Kalinjingradske oblasti nalazi vojni objekat, koji je predviđen za skladištenje nuklearnog oružja. Tu je pre nekoliko godina urađen veliki remont, i u slučaju krize, tu bi mogla da se isporuči značajna količina strateškog naoružanja.

Mnogi zapadni analitičari se slažu, da je pojačana aktivnost američke vojske kod Kalinjingrada, prilično neobična. Konkretno, Aram Šabanjan, ekspert američkog instituta „New Lines“, potvrdio je da postoji povećano interesovanje za kretanje ruske vojske, od strane visokorangiranih donosioca odluka u Sjedinjenim Državama.

„Leteti oko Kalinjingrada je pomalo neobično“, rekao je Aram Šabanjan.

Ruski predsednik, pre izvesnog vremena, nije isključio mogućnost upotrebe strateškog naoružanja, u slučaju da dođe do pretnje teritorijalnom integritetu Ruske Federacije. U tom kontekstu, američka vojska je pojačala svoje obaveštajne operacije u blizini ruske teritorije.

Webtribune.rs