JAKO MISTIČNO MJESTO U SARAJEVU: Znate li šta se desi kad ubacite novac kod “sedam braće”…

Zadužbina je Sulejman-paše Skopljaka, koji je 1815. izdao naređenje da se postojeće mezarje (groblje) ogradi zidom sa sedam prozora. Zanimljivost je u tome što se ne radi o rođenoj braći, već o ljudima koji su ubijeni pod različitim okolnostima i u različitim vremenskim periodima. Sarajlije kažu da su braća po nepravednim optužbama i istinskoj vjeri, a do danas je ostao običaj da ovo turbe posjećuju kako bi tu dali sadaku (milostinju u ime Boga) i zaželjeli želju, navodi Radio Slobodna Evropa, prenosi portal “Doznajemo”.

Ovo je bez sumnje jedno od najmističnijih i najzanimljivijih mjesta u glavnom gradu BiH. Turbe sedam braće u naselju Bistrik.

Prema podacima sa Wikipedije, turbe sedam braće je jedilerska tekija, koju je 1879. godine osnovao Sejfulah Iblizović. U početku je bila samo prostorija za čuvara turbeta sedam braće koju je sa turbetom podigao Sulejman-paša Skopljak oko 1815. godine. Tradicija kaže da je tu sahranjen neki šejh koji je došao sa sultanom Fatihom. Kasnije su tu sahranjena dva derviša osumnjičena i nevino pogubljena povodom krađe novca iz pašinih Saraja 1494. godine, a zatim i četiri kapetana koje je Mustafa-paša Dalbatan dao pogubiti što nisu bili pravovremeno obavijestili za najezdu vojske princa Eugena Savojskog na Sarajevo 1697. godine.

Prvi kabur je od šejha Dugonje, osnivača cijelog ovog lokaliteta, kojeg je bio vlasnik i kojeg je uvakufio. On je bio suvremenik Gazi Isa-bega Ishakovića, osnivača Sarajeva. Drugo i treće, mezar, su sufije, ili putujući derviši – seadini, koji su došli u Sarajevo da ga zijarete (posjete). Četvrti, peti, šesti i sedmi, ova četvorica su ubijena nepravedno onog momenta kada je Eugen Savojski uletio u Sarajevo (1697. godine taj je princ i vojskovođa s trupama od oko 6.500 ljudi opljačkao i paljevinom uništio grad gotovo do temelja, op.prir.). Tadašnja vlasti ih je optužila da su oni krivi što nisu izdržali stražu. Kasnije će se ispostaviti da je Eugen Savojski ušao u Sarajevo s druge strane. I onda su svi znali da su oni ubijeni bezrazložno, da su nevini, da su mučenici. A radilo se o autoritetima vjerskim. I pošto su trojica i četvorica sedam, proziva se Jedileri. A sedmorica braće zato što su svi nepravedno ubijeni, odnosi se to na način na koji su stradali – objašnjava Mufid Garibija, arhitekt, koji dodaje da na svim sarkofazima ima tzv. sufijski sarug.

Sarajlije svakodnevno dolaze do ovog turbeta i često se pomole ili ubace novac te tako gaje običaj davanja sadake.

– Razlog je, to je neka sadaka specifična, zato što su ovdje ukopani nevini… I ovdje kad imaš nijjet neki hajr (namjeru za nešto dobro, op.prir.), želju, ubaciš novčić na svaka vrata, proučiš nešto iz Kur`ana i tako… – objašnjava Zineta Zuka, građanka Sarajeva.

Gospođa Mirsada Omerbegović priznaje da je njen razlog zašto dolazi na ovo mjesto jako ličan:

– Moja svekrva koja sad ima 94 godine čitav život je dolazila i na ovaj način pomagala ljudima koji su u potrebi. Kada je prestala izlaziti iz kuće, mene je zamolila da to nastavim…

Pogledajte cijeli video prilog “Radija Slobodna Evropa”.