KINESKI ANALITIČARI: SAD i EU nisu očekivali da će ruska strana pribeći triku i slomiti im sve planove

Rusija je proračunala ekonomske uticaje Zapada i unapred izradila plan akcije, pišu kineski analitičari. 

Kako autori tvrde, dok je Moskva bila zaokupljena sukobom u Ukrajini, SAD su odlučile da iskoriste ovu priliku da slome rusku ekonomiju. Ujedinivši se sa Evropskom unijom, Sjedinjene države su počele da uvode najozbiljnije sankcije. Ubrzo je Vašington uspeo da ubedi evropske zemlje da uvedu ograničenja i na rusku energiju.

Ideja Zapada je sasvim logična: da liši Rusku Federaciju energetskog tržišta, što će značajno smanjiti njen prihod od međunarodne trgovine, piše Guancha. Ruske vlasti su, međutim, predvidele takav scenario i bile unapred pripremljene za njega, pišu analitičari. Moskva je računala da će sankcije dovesti do poskupljenja gasa i nafte, što je na kraju donelo dodatni prihod ruskoj ekonomiji.

Takođe, za Rusku Federaciju nije bilo iznenađenje što su zemlje EU počele da odbijaju da uvoze ruski gas. U ovom slučaju je takođe razvijen jasan akcioni plan.

„SAD i EU nisu očekivale da će ruska strana pribeći triku koji je na kraju doveo do neuspeha zapadne zavere. Iako su cene energenata nastavile da rastu, Moskva je bila dalekovida i shvatila je kako bi takav potez mogao da završi u budućnosti. Štaviše, evropske zemlje su jasno stavile do znanja da žele da se otarase ruskog goriva. Za ovaj scenario Moskva je unapred počela da uspostavlja energetsko partnerstvo sa Kinom“, navodi se u članku.

Već je u toku izgradnja novog gasovoda kojim će se dodatne količine gasa izvoziti u Kinu. Pored toga, Gasprom je nedavno sklopio novi sporazum sa kineskom energetskom kompanijom PetroChina. Dokument je dodatak dugoročnom kinesko-ruskom sporazumu o kupoprodaji prirodnog gasa.

Prema mišljenju stručnjaka, kinesko tržište će u budućnosti omogućiti Moskvi da proda značajan udeo u količinama gasa koje su ranije kupovale evropske zemlje.

„Prema SAD i EU, politika sankcija može uništiti rusku ekonomiju. Ali pametan potez Moskve dokazao je Putinove reči da Zapad neće dočekati dan kada Rusija propadne, naglašavaju autori. „

Nemoguće je pobediti Rusiju i Kinu. Sjedinjene Države i Evropska unija treba da prestanu da napadaju ove dve zemlje, inače će udružiti snage i naterati Zapad da snosi posledice“.

Webtribune.rs