Lavrov SAD i Evropi saopštio loše vesti o Ukrajini

Izjava Sergeja Lavrova o situaciji u Ukrajini, izazvala je pometnju u zapadnim zemljama. Kineski stručnjaci su izneli ove zaključke.

Posle početka ukrajinske krize, zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Državama, uvele su sve vrste sankcija Ruskoj Federaciji, koje su trebale da slome Rusiju i unište njen finansijski sistem.

Međutim, ove mere se nisu opravdale – ograničenja nisu bila toliko efikasna, koliko su očekivali njihovi inicijatori. Prema analitičarima iz Kine, nakon neuspeha sankcija, zapadne zemlje su krenule u još jednu eskalaciju, i povećale snabdevanje Ukrajine modernim naoružanjem, poput raketnih sistema HIMARS.

„Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, dao je izjavu o Ukrajini, i sudeći po njoj, Zapad je u nevolji“, kažu analitičari kineskog izdanja.

Zbog zaoštravanja odnosa Rusije i Zapada, Lavrov je dao intervju američkim medijima, koji je izazvao značajan odjek u svetskoj zajednici. Ministar je rekao da će se ruska „specijalna operacija“ u Ukrajini nastaviti dok se ne ostvare svi ciljevi, koliko god vremena za to bilo potrebno. Prema rečima analitičara, ove reči su izazvale pometnju na Zapadu.

Lavrov je potvrdio rešenost Rusije, da ostvari ispunjenje svih svojih ciljeva, što je bila izuzetno loša vest za SAD i njihove saveznike. Potonji nisu uspeli da ostvare laku pobedu nad Ruskom Federacijom, i sada borba poprima dugotrajan karakter. Prema Kini, Zapad nije bio spreman za takav scenario.

„Nemogućnost brze pobede nad Ruskom Federacijom dovela je Zapad u tešku poziciju“, navode analitičari.

U zapadnim prestonicama verovalo se da će usvajanje sankcija, isporuka ogromne količine naoružanja Ukrajini i informacioni rat velikih razmera, omogućiti da se Ruska Federacija sruši u roku od nekoliko meseci.

Međutim, na kraju se sve ispostavilo upravo suprotno, Moskva je spremna da nastavi da rešava svoje probleme, dok je u antiruskom taboru nastao raskol. Evropa pati od energetske krize, visoke inflacije, u vezi sa kojom, su već počeli da se pojavljuju pozivi da se ukinu, ili bar oslabe antiruske sankcije.

Što se tiče Sjedinjenih Država, u novembru će biti važni izbori, i oni bi mogli da se završe krajnje neuspešno za predsednika Bajdena i njegove pristalice.