NE ZABORAVITE DA POMJERITE KAZALJKE UNAZAD! Evo kada počinje zimsko računanje vremena – spavat ćemo sat duže od ovog datuma

U

noći između subote i nedelje treba vratiti časovnike jedan sat unazad jer se završava ljetnje računanje vremena! Ono je počelo 27. marta i završava se u nedelju, 30. oktobra u tri časa ujutru. Vrijeme u tri časa u nedelju, 30. oktobra računa se kao dva časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena.

Računari, mobilni telefoni i drugi savremeni uređaji koji pokazuju tačno vrijeme automatski će da “pređu” na zimsko računanje vremena, ali ako imate i dalje neki analogni pokazivač vremena ili stariji uređaj koji “ne zna” automatski da odradi tu radnju, ne zaboravite da pomerite kazaljke jedan čas unazad, sa 3.00 na 2.00.

Još nije postignuta saglasnost o prijedlogu Evropske komisije od prije četiri godine da se ukine sezonsko pomjeranje sata posljednje nedelje u martu, odnosno u oktobru. Prijedlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice. prenosi Novi.