Niko ne zna šta će se sada desiti: SAD se suočavaju sa teškom dilemom nakon ruskih referenduma

SAD su se našle pred teškim izborom nakon održanih referenduma o pridruživanju Rusiji u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Ovo mišljenje iznosi kineski novinar Jang Šeng.

Većina ljudi u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju glasala je za pridruživanje Rusiji na nedavnim referendumima. Prema Jang Šengu, kao rezultat onoga što se dogodilo, SAD su se našle u prilično teškoj dilemi. Ovo prenosi Global Times.

„Rezultati referenduma su bili potpuno predvidljivi, jer je većina stanovnika ovih ruskih govornih područja pristalice Ruske Federacije“, piše Šeng.

Ekspert Global Timesa je naveo da će ukrajinska strana, nakon što pomenuti regioni postanu deo Rusije, verovatno nastaviti sa napadima na njih. Međutim, Kijev tamo neće moći da postigne značajnije strateške uspehe bez direktnog uplitanja Zapada u situaciju. Međutim, takva intervencija će najverovatnije dovesti do vojnog sukoba između snaga Rusije i NATO-a.

„Ovo će dovesti do direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO-a i čak može izazvati nuklearni rat, tako da su SAD sada suočene sa dilemom“, rekao je ekspert.

Sjedinjene Države će morati da odluče da li da pomognu Ukrajini za napadnte teritorije koje je stekla Rusija i time rizikuju da započnu rat sa nuklearnom silom ili da se povuku. Kakva će biti konačna odluka, pokazaće vreme.

Webtribune.rs