Nuklearne šanse sve veće: Ovoga puta neće biti probe

Ratna retorika u svetu poslednjih dana zaoštrila se do neslućenih granica. Stoga se postavlja pitanje u kojoj je meri porasla opasnost nuklearnih udara, pa i globalne nuklearne katastrofe.

To što se za mnoge radi o nezamislivom scenariju ne znači da ne treba procenjivati statističke šanse upotrebe najgroznijeg oružja u ljudskoj istoriji, jer upravo statističke procene mogu pomoći donosiocima odluka u prilagođavanju javnih politika ili povlačenju strateških vojnih poteza.

A činjenica je da je prognoza mogućnosti skore upotrebe nuklearnog oružja drastično porasla te se za 2023. godinu ovih dana kreće na nivou 9-13 posto, što je nivo rizika nezamisliva zadnjih 60 godina tj. od Kubanske krize.

Ugledni ekonomista Aleks Tabarok još je krajem 2019. na blogu The Marginal Revolution upozorio kako celi niz ozbiljnih istraživanja pokazuje vrlo visok te neprihvatljiv nivo rizika nuklearnog udara. Ako se, recimo, uzme istraživanje Lujze Rodrigez,rađeno za Effective Altruism Forum onda ispada da je šansa nuklearnog rata na godišnjem nivou oko 1,17 posto, dok je šansa nuklearnog sukoba između Sjedinjenih Država i Rusije 0,39 posto godišnje.

To istraživanje Rodrigez ima visoku težinu jer je obradilo niz dostupnih analitičkih radova i istraživanja o izvesnosti upotrebe nuklearnog oružja. Naravno, inherentno je procenama nuklearnih rizika da su limitirane celim nizom faktora te je njihova preciznost stoga vrlo ograničena, ali ipak ukazuje da je rizik vrlo realan i previsok.

Tabarok je objasnio kako godišnja procena rizika nuklearnog udara od 1,17 posto znači da dete koje će živjeti 75 godina ima šanse tokom života doživeti nuklearni rat oko 60 posto.

Neće biti probe

Ovih dana je pak Tabarok upozorio, kako tvrdi, na dva ozbiljna istraživanja koja ukazuju na dramatično povećanje procene nuklearnih rizika.

Uz to, Tabarok je upozorio i na istraživanje Metalicusa, ugledne kuće koja je postavila pitanja kolike su šanse nuklearne detonacije do 1. februara 2024. godine koja neće biti testnog karaktera.

Pre ovog povećanja procjene nuklearnih rizika poznatiji koautor na The Marginal Revolution blogu, Tajler Koven, je napisao: „…rizik od nuklearnog rata ostaje svetski problem broj 1, čak i ako se taj rizik ne čini tako hitnim na dnevnom nivou.“

(jutarnji list,b92.net)