Otac ju je kao bebu polio kiselinom, a sada inspiriše druge ljude i želi biti model

Dvadeset tri godine kasnije Anmal ne samo da je prebrodila psihičke probleme, već je postala i inspiracija mnogim ženama slične sudbine.

Živi u Mumbaju, u zapadnoj Indiji, gdje prikuplja sredstva za rekonstruktivnu hirurgiju i vodi Fondaciju za žrtve napada kiselinom ‘Sahas’, koja je do sada posredovala u zapošljavanju 20 žrtava i organizovanju raskošne svadbe za njenu prijateljicu.

Volim svoj život onakav kakav je. Nijednom nisam osjetila da se razlikujem. Možda je to zato što, od kada znam za sebe, imam samo jedno oko i naboranu opečenu kožu – kaže ona.

Anmol kaže da joj je činjenica da je prihvatila sebe pomogla da sačuva nadu i samoupouzdanje.

Kada joj je majka umrla, pet dugih godina liječila se u bolnici, a ljekari i sestre su brinuli o troškovima.

– Kada mi se stanje malo popravilo, dali su me u sirotište, gdje su mi pružali samo ljubav i razumijevanje – kaže ona.

 

Mada

priznaje da je drugu djecu u početku plašio njen izgled, kaže da su je vremenom potpuno prihvatila i da je stekla brojne drugove.

Život izvan sirotišta ipak je bio težak.

Anmol je bila odličan student, ali je ručala sama i nije imala s kim da priča.

– Djevojkama je bilo čudno što volim modu i pratim trendove. Zurile su u mene i pitale se šta se desilo s mojim licem – kaže ona.

Pošto je prije dvije godine završila koledž, napustila je sirotište i iznajmila stan.

Ideje za scenografiju šou-programa donose joj zaradu od 130 eura mjesečno – dio tog novca troši na garderobu, a ostatak ulaže u fondaciju.

Sarađuje s drugim ženama liderima kompanija i političarima kako bi zaposlila žene koje su doživjele sličnu sudbinu kao i ona.

Voljela bi da postane model, a već je dobila ponudu od dva kreatora da reklamira njihov nakit na Instagramu.

– Nadam se da ću inspirisati druge žene žrtve napada kiselinom da ne sakrivaju lice pod velom, već da vjeruju u sebe i ponosno koračaju kroz život. Kiselina može da promijeni našu spoljašnjost, ali ne i našu dušu. Iznutra smo i dalje iste osobe i treba da prihvatimo sebe onakve kakve jesmo i živimo sretno – kaže ona, piše “Blic”.