Puca savez? Okreću leđa Americi – Bajden: „Biće posledica“

Odnosi SAD i Saudijske Arabije dosegli su novu tačku tenzije, nakon što je iz Bele kuće otkrila da će predsednik Bajden preispitati američke odnose sa Rijadom.

Prošle srede je u Beču OPEK+, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte i druge proizvođače uključujući Rusiju, dogovorio smanjenje proizvodnje nafte od pandemije kovida 2020. za dva miliona barela dnevno, ograničavajući snabdevanje na tržištu uoči zime, uprkos pritiscima iz Vašingtona i bojazni od moguće recesije.

Potez OPEK+ takođe dolazi u trenutku uoči srednjomandatnih izbora u SAD i politički je udarac Bajdenu koji su neki u njegovom krugu videli kao lični udar na predsednika, piše „Vašington post“.

Bela kuća nije krila razočaranje tim potezom, dok su neki iz Kongresa pozvali na zamrzavanje prodaje američkog oružja i vojne podrške Rijadu. Bajden započinje proces revaluacije američko-saudijskih odnosa, saopštila je Bela kuća u utorak, ali bez iznošenja više detalja.

„U svetlu nedavnih razvoja dešavanja i odluke OPEK+ o naftnoj proizvodnji, predsednik veruje da treba da preispitamo bilateralne odnose sa Saudijskom Arabijom i vidimo da li je taj odnos tamo gde treba da bude“, rekao je u utorak portparol Bele kuće Džon Kirbi, upirući na Bajdenovo razočarenje tom odlukom.

Bajden je, kako je naveo, „voljan da odmah diskutuje o odnosima sa članovima Kongresa“.

„Mislim da to nije nešto što će morati da se čeka, ili bi trebalo da se čeka duže. Kažete da zima dolazi, jasno je to faktor ovde, ali za predsednika je još važnije pitanje naše nacionalne bezbednosti“, dodao je Kirbi, preneo je „Hil“.

„Biće poseldica“

Bajden je u utorak rekao za CNN da će „biti posledica“ za Rijad, ali nije precizirao kojih.

„Biće nekih posledica za ono što su uradili sa Rusijom. Neće da zalazim u to šta bih razmatrao i šta mi je na umu. Ali biće posledica“, istakao je.

Kirbi je ukazao da je predsednik otvoren da diskutuje o predlozima senatora Roberta Menedeza, Ričarda Durbina i Krisa Marfija, koji su između ostalog sugerisali bezbednosne saradnje, smanjenje prodaje oružja i uklanjanje izuzeća OPEK+ iz antimonopolskih zakona SAD.

„Hil“ podseća da su SAD godinama prodavale oružje Saudijskoj Arabiji i stacionirale svoje trupe u kraljevstvu. Američki zvaničnici pokušavali su da pritisnu Rijad da proizvodi više nafte kako bi kompenzovali globalne nestašice i povećanje cena do čega je došlo zbog ruske invazije na Ukrajinu i posledičnih sankcija.

(blic.rs)