RAČUN ĆE VAM BITI DUPLO NIŽI, A HLADIT ĆE ISTO: Evo šta trebate uraditi na klimi, ovo skoro niko ne zna

Ni ljeti nismo pošteđeni većih troškova za struju, jer zbog temperatura koje ovih dana prelaze 35 stepeni Celzijusa, mnogi ne mogu bez klima uređaja. Pale je na poslu, u autu, u stanu… S druge strane, pojedini građani se pitaju kada najbolje uključiti klimu i da li je uopšte moguće smanjiti troškove.

Pa, moguće je uživati u rashlađenoj sobi i smanjiti troškove.

Povećajte temperaturu iako je poznato da je optimalna temperatura u klimatizovanoj prostoriji šest do sedam stepeni niža nego na otvorenom, mnogi vole da podese klimu na 18 ili 19 stepeni. . Ako napravite mali ustupak i podesite je na 23 stepena, potrošićete značajno manje struje u istom periodu!

Dakle, osim što boravak u pretjerano rashlađenoj prostoriji nije zdrav jer je temperaturna razlika prevelika, hlađenje na 18 stepeni , čini se, nije baš dobro za novčanik. Imajte na umu da klima nikada ne treba da duva direktno na vas, jer to može da izazve negativne posledice po zdravlje, od kojih su najčešće prehlade i bolovi u mišićima.

Termostat i ventilator pomažu Umjesto da pustite da vam klima-uređaj gori ceo dan, uključite ga na nekoliko sati jer je sistem za hlađenje najkorisniji i kada radi na višoj temperaturi kraće vreme. Noviji modeli imaju pametni termostat koji automatski prelazi na manju brzinu kada detektuje odsustvo ljudi, a lako ga možete povezati sa mobilnim telefonom i tako regulisati temperaturu. Ako tek sada odlučujete koji klima uređaj ćete kupiti, izaberite onaj sa podesivim termostatom da biste podesili željenu temperaturu.

Ipak, savet stručnjaka je da ako želite da uštedite, ne uključujete klimu kada niste tu, već se odlučite za jače hlađenje kada dođete kući ili neposredno prije dolaska.

Čistoća na prvom mjestu

A ako ste u procesu renoviranja stana ili kuće, razmislite o ugradnji plafonskog ventilatora, jer će takvo strujanje vazduha doprinijeti osjećaju da je prostorija hladnija. Štaviše, iako o kućnoj izolaciji obično razmišljamo u kontekstu hladnih dana, njena nadogradnja će vam pomoći da iskorišćenu energiju ne „šaljete“ napolje prebrzo, pa će troškovi biti manji. U suprotnom, sistem troši više da bi dobio isto. prneosi “Novi”.