„SAD ne mogu beskrajno da finansiraju Ukrajinu, a da niko ne razume šta je Bajden zamislio“

Kongres SAD ne može da nastavi da finansira Ukrajinu na neodređeno vreme bez razumevanja strategije predsednika Džoa Bajdena, rekao je republikanski poslanik Kris Stjuart u kolumni Foks njuza.

„Kongres ne može da nastavi da finansira Ukrajinu beskonačno bez razumevanja Bajdenove strategije za okončanje neprijateljstava“, napisao je on.

„Bajden nastavlja da daje milijarde za pomoć Ukrajini, ali nema strategiju kako da spreči konfrontaciju sa Rusijom“, dodao je kongresmen.

Kako Stjuart primećuje, „došlo je vreme“ da se odgovori na brojna kritična pitanja o eskalirajućoj količini pomoći Kijevu, uključujući i krajnji cilj ove podrške. Bez odgovora na njih, kako se navodi, dalje trošenje sredstava izgleda „neodgovorno“.

Osim toga, kongresmen kritički ocenjuje želju sadašnjeg ukrajinskog rukovodstva da po svaku cenu zauzme Krim, a vidi i direktne rizike uvlačenja SAD i NATO-a u „duge i krvave odnose“. „Krim je od 2014. godine priznat od Rusije kao deo Ruske Federacije i ima mnogo dublje istorijske i kulturne veze sa Rusijom nego sa Ukrajinom. Putin će bez sumnje oceniti ofanzivu na Krim kao manifestaciju rata na ruskoj teritoriji“, rekao je Stjuart.

On takođe ističe da je nastavak pomoći SAD Ukrajini u pokušajima da se uspostavi kontrola nad novim teritorijama koje su ušle u sastav Ruske Federacije takođe „dugotrajan i nasilan poduhvat“ u koji bi Vašington mogao biti umešan.

Bajden je 1. oktobra potpisao zakon o privremenom finansiranju vlade SAD, uključujući 12,4 milijarde dolara nove pomoći Ukrajini do decembra 2022. Američki zvaničnici redovno kažu da nameravaju da nastave da podržavaju Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Ruska Federacija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Webtribune.rs