ŠTA RADITE ORGANIZMU AKO POJEDETE SAMO 10 PEČENIH KESTENA: Neće vam biti svejedno kad čujete

S dolaskom jeseni, pečeno kesetenje zamiriše ulicama, podsjećajući nas na topli dom i ukuse djetinjstva. Osim što ga vežemo za lijepe uspomene, kesten je dar od prirode koji je veoma zdrav i hranljiv. U ishrani se koristi pitomi. Iako je orašasti plod, kesten sadrži malo masti i uglavnom ga čine složeni ugljeni hidrati. To naravno nikamo ne znači da je manje zdrava hrana od, na primjer, oraha ili lešnika.

Izvor vlakanaSamo 10 pečenih kestena obezbjediće vam 17% dnevne doze vlakna koja su neophodna za zdravu probavu.Vlakna koja se nalaze u biljnoj hrani poput orašastih plodova utiču na snižavanje nivoa LDL (ili „lošeg“) holesterola i doprinose održavanju telesne težine. Stabilan izvor energije Pošto sadrži složene ugljene hidrate, naše telo ih polako vari, što mu obezbeđuje stavilan izvor energije. Hrana bogata vlaknima i složenim ugljenim hidratima ne remeti nivo šećera u krvi, tačnije smanjuje potencijalne skokove insulina.

Jača imuni sistem, krvne sudove i kosti Osim složenih ugljenih hidrata, kesten sadrži vitamin C koji doprinosi jačanju imunološkog sistema, ali i krvnih sudova, formiranju hrskavice, mišića… Štiti ćelije od oksidativnog stresa i pomaže u apsorpciji i skladištenju gvožđa. Kesten sadrži i bakar, koji ima važnu ulogu u očuvanju krvnih sudova, nerava, imunološkog sistema i kostiju. Deset pečenih kestena obezbjeđuje 21% preporučene dnevne potrebe za ovim mineralom. prenosi “Novi”.