Ukrajinske snage probijaju rusku odbranu na jugu, napreduju na istoku

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje dok su proširile svoju brzu ofanzivu na istoku, zauzevši još više teritorija u oblastima koje je anektirala Rusija i preteći linijama snabdevanja njenih trupa, izveštava Rojters.

Ostvarujući svoj najveći prodor na jug od početka rata, ukrajinske snage su u ponedeljak ponovo zauzele nekoliko sela u napredovanju duž strateške reke Dnjepar, rekli su ukrajinski zvaničnici i lider kojeg je postavila Rusija u toj oblasti.

Ukrajinske snage na jugu uništile su 31 ruski tenk i jedan višecevni raketni bacač, saopštila je južna operativna komanda vojske u noćnom ažuriranju, ne navodeći detalje o tome gde je došlo do borbi.

Rojters nije mogao odmah da proveri podatke na bojnom polju.

Proboj na jug odražava nedavni napredak Ukrajine na istoku, iako je Rusija pokušavala da podigne ulog aneksijom zemlje, naredivši mobilizaciju i preteći nuklearnom odmazdom.

Ukrajina je postigla značajan napredak u dva od četiri regiona koje je Moskva okupirala prošle nedelje, nakon referenduma – glasanja koje su vlade Kijeva i Zapada proglasile nezakonitim i prinudnim.

Kao znak da Ukrajina jača zamah na istočnom frontu, Rojters je u ponedeljak video kolone ukrajinskih vojnih vozila koje su odlazile da ojačaju železničko čvorište Liman, koje je ponovo zauzeto tokom vikend.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska zauzela gradove u brojnim oblastima, ne iznoseći detalje.

„Oslobođeni su novi naseljeni centri u nekoliko regiona. Teške borbe se vode u nekoliko sektora fronta“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Na jugu, ukrajinske trupe su ponovo zauzele grad Dudčani duž zapadne obale reke Dnjepar, koja deli zemlju, rekao je ruskoj državnoj televiziji Vladimir Saldo, lider kojeg je postavila Rusija u okupiranim delovima ukrajinske Hersonske pokrajine.

„Postoje naselja koja su zauzele ukrajinske snage“, rekao je Saldo.

Dudčani je mesto oko 30 km (20 milja) južno od mesta gde je front stajao pre proboja u ponedeljak, što ukazuje na najbrži napredak rata na jugu. Ruske snage tamo su bile ukopane na snažno ojačane položaje duž uglavnom statične linije fronta od prvih nedelja invazije.

„Činjenica da smo probili front znači da je ruska vojska već izgubila sposobnost napada, a danas ili sutra bi mogla da izgubi sposobnost odbrane“, rekao je Oleh Ždanov, vojni analitičar sa sedištem u Kijevu.

Čini se da je Ukrajina na putu da ostvari nekoliko svojih ciljeva na bojnom polju, dajući joj „mnogo bolju odbrambenu poziciju da se izbori sa onim što će verovatno biti suzbijanje vrućih borbi tokom zime“, rekla je Selest Valander, visoki zvaničnik Pentagona u ponedeljak.

Webtribune.rs