SKORO DVE DECENIJE BIO U KOMI: Svi su odustali, a on se probudio posle 19 godina i tražio – mleko

Teri Vejn Volis (57), čovek iz Arkanzasa koji se “proslavio” nakon što se čudom probudio iz kome u kojoj je bio skoro dve decenije, je preminuo.

“Čovek koji je spavao 19 godina” preminuo je u aprilu okružen prijateljima i porodicom u bolnici za naprednu negu u Sirsiju, samo nedelju dana pre svog 58. rođendana. Uzrok smrti još nije poznat.

Volis, iz Big Flata, doživeo je užasnu saobraćajnu nesreću samo šest nedelja nakon rođenja njegove ćerke Amber u julu 1984. U to vreme, vozio se u okrugu Stoun pre nego što je njegov kamion sleteo sa mosta i upao u potok, ubivši putnika.

Teri je kasnije pronađen ali nije reagovao ni na kakve stimulanse, a njegov kamion, koji se prevrnuo naopačke u suvom koritu reke, razbijen je u ogradu nakon što je pao sa visine od skoro sedam i po metara. Nesreća je pretvorila oca jednog deteta u komatoznog kvadriplegika.

U roku od godinu dana od nesreće, Volisovo komatozno stanje se stabilizovalo, stanje za koje su lekari verovali da je trajno. Međutim, prkoseći svim medicinskim očekivanjima, Volis se probudio 2003. i zamolio majku za svoje omiljeno piće.

 

 

U početku je izgovarao samo jednostavne reči poput “mleko” i “mama”, ali je kasnije mogao da izgovara i pune rečenice, dok na kraju Volis nije povratio svoju sposobnost da u potpunosti govori nakon što mu se mozak samostalno oporavio od skoro smrtonosnog sudara. Čak je povratio i sposobnost pokretanja pojedinih delova tela, iako je ostao trajni invalid od posledica zadobijenih povreda.

Volisova porodica opisala je njegovo buđenje kao “čudo” u to vreme i bili su preplavljeni emocijama zbog Volisovog oporavka uprkos svim izgledima. Verovalo se da je nepokolebljiva podrška i briga njegovih najmilijih doprinela da Volis izađe iz kome.

Postao je predmet opširnog medijskog izveštavanja, a novine i medicinski članci su ga prozvali “Čovek koji je spavao 19 godina”. Nakon što mu je skeniran mozak u medicinskom centru u NJujorku, razvijena je hipoteza da je njegov “mozak ponovo povezao neurone koji su ostali netaknuti i formirao nove veze kako bi zaobišao oštećena područja”.

*Foto: Printscrean YT

Prema njegovoj čitulji, “Volis je uživao da jede bilo šta u bilo koje vreme. Uživao je u slušanju muzike uživo, a voleo je da pije Pepsi i imao je divan smisao za humor”. Iza Volisa su ostala supruga Sandi, ćerka Amber i baka i deda. NJegova majka Endželi preminula je 2018. godine.