BOJLER JE APARAT KOJI GUTA STRUJU: Evo kako da smanjite račune za struju, OVAKO MANJE TROŠI

Osim što je nepotrebno, pregrijavanje vode (na 75 ili čak 85°C) izaziva veću potrošnju električne energije, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca. Takvi uređaji, piše The Guardian, nazivaju se i energetski vampiri, jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade, a prema nedavnoj studiji British Gas-a, mogu da budu odgovorni za nevjerovatnih 23 odsto električne energije koja se troši u domaćinstvu.

Za većinu je uređaja najpristupačnije rešenje je da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste, a evo kako možete da ”ukrotitie” električni bojler, za ovaj uređaj stručnjaci procjenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu: Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mjesečno potroši ukupno 150 kWh. Na većini bojlera je temperatura unapred nameštena, ali da biste uštedjeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grijanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C.

Osim što je nepotrebno, pregrijavanje vode (na 75 ili čak 85 °C) prouzrokuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca. Preporuka je zato da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grijač očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gdje je voda mekša može i rjeđe. Šuštanje, zujanje i pucketanje bojlera kad se uključi obično je jasan znak da se oko grijača nalaze naslage kamenca koje je neophodno ukloniti. #novi.ba#