Najopasnija džungla na svijetu? Mjesto koje će bez problema “usisati” većinu koja ga odluči posjetiti

Biti čovjek u ovoj vrućoj, mokroj džungli u najmanju je ruku negostoljubivo. Bez pripreme ili zaštite mogli biste podleći bilo kojoj od mnogih opasnosti Darien Gapa, uključujući smrtonosne ugrize jamičarki, izgladnjivanje, ozljede, utapanje ili napade bandita.

Granicom Kolumbije i Paname prostire se džungla od 25 tisuća četvornih kilometara, koja se naziva Darien Gap. Putnici kroz ovu planinsku regiju prekrivenu golemim šumama, močvarama s mangrovima, divljim rijekama i džunglom mogu proći samo blatnjavim cestama.

Za bilo koga s putovnicom i novcem tko želi doći iz Južne Amerike u Srednju ili Sjevernu Ameriku najbolja je odluka potpuno zaobići Darien Gap. Putujući avionom izbjegavate potencijalnu otmicu, pljačku ili polaganu bolnu smrt od zmijskog ugriza jedne od najotrovnijih zmija na svijetu.

Ali za više od 90 tisuća migranata koji su prošli kroz Darien Gap u 2021. to nije opcija zbog politike zatvorene granice Paname. Za očajne migrante jedini način da dođu s jedne strane Dariena na drugu jest da prođu kroz zloglasnu džunglu.

Izolirana tropska džungla jedno je od najvećih područja starih šuma u Latinskoj Americi. Slučajno je to i jedina stanka na Panameričkoj autocesti, sustavu autocesta dužem od 50 tisuća kilometara, koji se proteže sve od Argentine do Aljaske. Smatra se da je Nacionalni park Darien raznolik u svojoj flori i fauni poput Amazone, s mnogim endemskim biljkama i životinjama.

Tamo ćete pronaći pješčane plaže, stjenovite obale i mangrove duž obale, ali i brojne močvare, rijeke i potoke te najveću nizinsku prašumu na pacifičkoj obali Srednje Amerike. Također je dom kapibara, jaguara, majmuna, američkih krokodila, zmija otrovnica i žaba, kao i dva indijanska plemena.

Iako je Darien Gap bogat bioraznolikošću, njegov težak teren znači da nije dobro proučen. Sofía Rodriguez biologinja je koja je 2015. proučavala žabe u Darien Gapu. Bilo joj je teško planirati putovanje jer je bilo tako malo informacija o regiji. “Imate ovaj komad šume koji nije tako dobro proučen”, kaže ona. “Učimo više o Darien Gapu idući dalje i razgovarajući s ljudima, ali teško je pronaći informacije o tome kako doći tamo.”

Čak i obično nesmrtonosna ozljeda poput uganuća gležnja može značiti smrtnu kaznu za putnike. Ako se to dogodi, ne možete držati korak sa svojom grupom.

Mnogi migranti ili putnici nisu pripremljeni za putovanje. Nema puno dostupnih informacija o tome koliko će putovanje trajati, koje su vam zalihe potrebne ili kako sigurno proći. Ponekad plaćeni vodiči napuste grupe na četvrtini puta u džungli.

Čak su i turisti i istraživači ubijeni ili oteti. Lovac na orhideje Tom Hart Dyke i njegov putni partner Paul Winder oteti su 2000. u Darien Gapu i devet mjeseci su ih kao taoce držali gerilci Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), a onda su ih iznenada pustili. Pobunjenici FARC-a 2013. godine ubili su 26-godišnjeg Jana Philipa Braunischa, švedskog turista za kojeg su sumnjali da je špijun.

Od 1990-ih skupine, uključujući gerilce FARC-a i desničarske paravojske, pronašle su zaklon u Darien Gapu. Budući da se nalazi na granici Kolumbije i Paname, relativno je lišen utjecaja vlade. To ga čini savršenim mjestom za neviđeno djelovanje trgovaca drogom i oružjem, ali skupine su se često međusobno borile i napadale nepoželjne goste.

Nakon mirovnog sporazuma s Kolumbijom iz 2016. FARC je napustio Darien godinu dana kasnije. Paravojska se raspala sredinom 2000-ih, ali su se njezine jedinice pretvorile u skupine za krijumčarenje droge.

Razgovori o postavljanju ceste kroz Darien Gap koja bi povezivala Panameričku autocestu povremeno se pojavljuju, ali troškovi izgradnje prohodne ceste bili bi nevjerojatno skupi i razorni za ekologiju.

U svakom slučaju, ako se i u vama krije avanturist koji se ne boji ni zmija ni lopova, a želi pustolovinu života, razmisliti o putovanju ovako daleko svakako je opcija.