4 molitve za oprost grijeha – za sebe i za druge

Molitve za oprost grijeha od Boga i oprost drugima trebaju biti dio naše svakodnevne duhovnosti. Bog voli raskajano srce koje je spremno moliti za sebe i za druge.

Bilo da tražimo oprost za naše grijehe ili tražimo od Boga da nam pomogne kako bismo oprostili drugima, molitva je prvo mjesto na kojem trebamo tražiti obnovu i iscjeljenje.

Molitve ispod mogu pomoći da usmjeravate svoje misli i riječi dok tražite oprost za sebe, ili snagu da oprostite drugima. Veliki je korak tražiti oproštenje. Samim time učinili ste hrabar korak u vjeri!

Molitva za oprost grijeha

Iako vas ohrabrujem da izgovorite ovu molitvu, upozoravam vas da samo izgovaranje riječi vas neće spasiti. Molitva ne spašava. Samo Krist spašava. Ali molitva može biti sredstvo dosezanja Gospodina za pravu vjeru koja spašava. Ako molite ove riječi u vjeri, Krist će vas spasiti. U to možete biti sigurni.

Gospodine Isuse, previše dugo si bio izvan mog života. Znam da sam grešnik i da ne mogu spasiti samog sebe. Više neću zatvoriti vrata kada čujem kako kucaš. Vjerom zahvalan primam tvoj dar spasenja. Spreman sam Ti vjerovati kao svom Gospodinu i Spasitelju.

Hvala ti, Gospodine Isuse, što si došao na zemlju. Vjerujem da si Sin Božji koji je umro na križu za moje grijehe i ustao iz mrtvih trećeg dana. Hvala što nosiš moje grijehe i što mi daješ dar vječnog života. Vjerujem da su Tvoje riječi istinite. Dođi u moje srce, Gospodine Isuse, i budi moj Spasitelj. Amen.

Ako ste molili ovu molitvu u iskrenoj vjeri, možda želite stavite svoje inicijale pored molitve s današnjim datumom kao podsjetnikom da ste došli Kristu u vjeri, vjerujući mu kao svom Gospodinu i Spasitelju. – Dr. Ray Pritchard

Molitva za oprost drugima

Dragi milostivi Gospodine,

Hvala Ti za Tvoj dar opraštanja. Tvoj jedini Sin me volio dovoljno da dođe na zemlju i prođe kroz najgoru moguću bol kako bi meni bilo oprošteno. Tvoja milost silazi k meni unatoč mojim manama i padovima. Tvoja Riječ kaže: “A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva.” (Kološanima 3,14). Pomogni mi da danas pokažem bezuvjetnu ljubav, čak i onima koji su me povrijedili.

Razumijem da iako se osjećam uplašeno, moje emocije ne moraju kontrolirati moja djela. Oče, Tvoje slatke riječi zadovoljavaju moj um i upravljaju moje misli. Pomogni da se oslobodim povrijeđenosti te volim kao i Isus. Želim onoga koji je protiv mene pogriješio vidjeti kroz oči svoga Spasitelja. Ako meni može biti oprošteno, može i njemu. Shvaćam da tvoja ljubav nema razine. Svi smo mi Tvoja djeca, i Tvoja želja je da nitko od nas ne propadne.

Ti nas učiš: “I mir Kristov neka upravlja srcima vašim” (Kološanima 3,15). Kada oprostim riječima, dozvoli da tvoj Sveti Duh ispuni moje srce mirom. Molim da ovaj mir koji samo dolazi od Isusa vlada u mom srcu, a ne sumnja i pitanja. Iznad svega, zahvalan sam Ti. Ne samo danas, ne samo ove nedjelje, već uvijek. Hvala ti za tvoj podsjetnik: “I zahvalni budite!” (Kološanima 3,15). Zahvalnošću ti se mogu približiti i otpustiti neopraštanja. Zahvalnošću mogu vidjeti osobu koja je uzrokovala moju bol kao djeteta Svevišnjeg Boga. Voljenog i prihvaćenog. Pomogni mi pronaći suosjećanje koje dolazi s pravim oproštenjem.

A kada vidim osobu koja me je povrijedila, pomogni mi da se sjetim ove molitve, tako da sve bezbožne misli dovedem u poslušnost Kristu (2. Korinćanima 10,5). I neka me pouzdanje u Krista u mom srcu vodi u slobodu opraštanja. Slavim Te zbog svega što si učinio u mom životu, učeći me i usavršavajući moju vjeru. U Isusovo ime. Amen.

Molitva za oprost grijeha
Foto: Pexels

Kratka molitva za oprost drugima

Dragi Gospodine, hvala Ti za moć opraštanja i odabirem oprostiti svima koji su me povrijedili. Pomogni mi da oslobodim (ime osobe koja vas je povrijedila) i predam ih Tebi (Rimljanima 12,19). Pomogni mi da blagoslivljam one koji su me povrijedili (Rimljanima 12,14). Pomogni mi živjeti u pravednosti, miru, radosti, pokazujući tvoj život ovdje na zemlji. Odabirem biti dobra i suosjećajna, opraštajući drugima, kao što si i Ti oprostio meni (Efežanima 4,32). U Isusovo ime. Amen. (Debbie Przybylski)

Kratka molitva da oprostite sebi

Oče, danas molim za oprost svih negativnih i štetnih riječi koje sam izgovorila o sebi. Ne želim štetiti sebi na takav način opet. Promijeni moje misli, i pomogni mi shvatiti kako si me divno stvorio. Promijeni moje navike i koristi moj jezik da izgovaram nadu i milost nad svojim životom. U Isusovo ime. (Sarah Coleman)

Biblijski stihovi o oprostu

Matej 6,14-15: “Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.”

1. Ivanova 1,9: “Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde.”