BRANIMIR NESTOROVIĆ OTKRIO ISTINU O VRSTI LUKA KOJU SRBI JEDU: “Ni ne znate šta IZLAZI IZ NJEGA”

Svi znamo da je beli luk jedna od najzdravijih namirnica na planeti, ali retko ko je svestan da se njegova lekovitost “aktivira” samo na jedan način.

Najpoznatiji “prirodni antibiotik” se od davnina koristi u zdravstvene svrhe, a većina ljudi zna da beli luk nema konkurenciju kada je prirodna medicina u pitanju. Naravno, on je nezamenljiv sastojak mnogih jela i gotovo da ne postoji kuvar/kuvarica koji može da funkcioniše bez njega.

 

Međutim, uprkos njegovoj popularnosti, malo je onih koji znaju na koji način se pravilno konzumira beli luk, odnosno kako da se na najbolji mogući način iskoriste njegove zdravstvene prednosti.

Dr Branimir Nestorović objašnjava koja je tajna ove čudesne namirnice.

 

– Alicin, supstanca koja se nalazi u belom luku, je najjači mogući antibiotik. Na primer, žene ili muškarci koji imaju problema sa mokraćnim putevima trebalo bi da konzumiraju beli luk u svrhu lečenja.

 

On dodaje da ova namirnica ipak ne treba samo da se proguta, već bi trebalo da se konzumira na određen način kako bi postala lekovita.

 

– Zbarušeni ili osušeni čen nema nikakvu svrhu i ne treba da se koristi. Kada se sažvaće, tek tada izlazi iz luka enzim koji se zove “malinaza”, i on je delotvoran. Ako ga samo progutate, beli luk će imati veoma slabo dejstvo. Uvek treba imati na umu da sve što “smrdi” na sumpor je fantastično korisno za naš organizam: kupus, karfiol, brokoli. Jer ta sumporna jedinjenja su antibakterijska i antivirusna – otkrio je doktor Nestorović.