IMA ŽENU I DECU, RADI U BANCI, A PONAŠA SE KAO TRANSRODNI INVALID: Potpuno je ZDRAV, a evo zašto je tako odlučio da živi!

Muškarac iz Norveške izazvao je gnev na društvenim mrežama nakon što je gostovao u televizijskoj emisiji sa pričom o svojoj odluci da počne da se identifikuje kao žena sa invaliditetom.

 

Dana 28. oktobra, u emisiji “Dobro jutro Norveško (God Morgen Norge, GMN)” emitovan je intervju sa Jorund Viktorom Almeom (53) radno sposobnim muškarcem, koji se sada identifikuje kao žena sa invaliditetom. Alme je u intervjuu izjavio da je oduvek želeo da se rodi kao žena koja je bila paralizovana od struka naniže.

 

Alme, po struci viši kreditni analitičar koji živi i radi u Oslu, prvi put je javno objavio svoj “trans invaliditet” na Fejsbuku 2020. Od tada, dao je nekoliko intervjua, često zajedno sa suprugom Agnes Mjalseth (31) sa kojom ima dvoje dece.

Uprkos tome što nema fizičkih hendikepa, Alme trenutno koristi invalidska kolica „skoro sve vreme“

 

Pored rodne disforije, Alme tvrdi da ima poremećaj telesnog integriteta (BID), navodeći disonancu između toga kako on sebe doživljava i kako njegovo telo funkcioniše.

 

“Svakodnevno se borim sa ovim tokom celog života. To je kognitivna disonanca: na isti način na koji doživljavam da sam žena u telu muškarca, doživljavam da je trebalo da budem paralizovana od struka naniže. Ovo nije želja da budem teret društvu. Radi se o tome da su mi invalidska kolica pomagala u svakodnevnom životu, kako privatno, tako i na poslu“, rekao je Alme za norveške medije ranije ove godine.

 

Kritika Almeovog „identiteta“ bila je toliko značajna da je informativni program norveške TV 2 prikazao perspektive četiri žene sa invaliditetom u danima nakon što je njegov intervju emitovan na GMN-u.

 

Ema Sofi Grimstad, 18, bila je jedna od nekoliko žena koje su uzvratile Almeovom „identitetu“. Ranije ove godine Grimstad je provela dva meseca u invalidskim kolicima nakon što je dobila Gijen-Bareov sindrom, akutnu inflamatornu bolest koja napada nerve i može izazvati paralizu.

Grimstadova je kritikovala Almea, nazivajući ga „osobom sa funkcionalnim nogama koja bira da sedi u invalidskim kolicima“ i istakla da „ima mnogo onih koji nemaju taj izbor“.

 

“Ne mislim da bi sve trebalo da dobije priliku za emitovanje. Njegov intervju može naštetiti ljudima koji su u invalidskim kolicima i nemaju izbora. To čak može da dovede do sumnje u ljude koji nemaju vidljive bolesti“, dodala je ona u razgovoru za norveške medije.

 

Nomi Alekandersen, 23, bila je još jedna žena čija je zabrinutost istaknuta u izveštaju TV2 . Ona ima cerebralnu paralizu, i ne koristi u potpunosti levu ruku i stopalo.

 

“Ovo dovodi do ismevanja onih koji se svakodnevno suočavaju sa izazovima u vezi sa svojim invaliditetom“, rekla je Aleksandersenova, koji je dodala da se Almeov „identitet“ karakteriše kao uvreda za zajednicu sa invaliditetom, prenosi ”

 

Predsednica omladine sa invaliditetom Ingrid Tunem rekla je za TV 2 da je lično dobila nekoliko upita kao odgovor na Almeov intervju za “Dobro jutro Norveška prošle nedelje”, i istakla da su „mnoge osobe optužene da se pretvaraju da im je potrebna pomoć .” Koaliciju čini 38 organizacija i grupa mladih sa invaliditetom i hroničnim bolestima, a ukupno predstavlja oko 25.000 ljudi. Odmah nakon kritičnih primedbi žena, TV 2 je dala definiciju poremećaja telesnog integriteta (BID). U kratkoj izjavi je saosećajno prikazano da Alme ima „dubok osećaj da se određeni delovi tela ili funkcije osećaju strano ili da im ne pripadaju“.