Može li vam zeleni čaj pomoći u mršavljenju?

Nakon vode, čaj je piće koje se najviše konzumira u svijetu, a zeleni čaj jedan je od najpopularnijih. Ovaj čaj sadrži brojne hranjive tvari koje navodno pomažu i u topljenju kilograma.

Ipak, istraživanja pokazuju da zeleni čaj neće sam od sebe magično pomoći u mršavljenju i nije zamjena za zdravu prehranu i program vježbanja. Ako vas muči gubitak kilogram, najprije razgovarajte sa svojim liječnikom koji vam može predložiti kako smršavjeti i može li vam zeleni čaj pomoći u tome.

Mršavljenje i zeleni čaj

 

Zeleni čaj je manje obrađen pa ima veću koncentraciju polifenola, koji se nazivaju i katehini, nego ostale vrste čajeva.

 

Katehini u zelenom čaju jedan su od aktivnih sastojaka povezanih s mršavljenjem. Oni mogu spriječiti nakupljanje tjelesne masti, kao i povećati tjelesnu temperaturu što pomaže u sagorijevanju više kalorija. Osim katehina, zeleni čaj je i izvor kofeina koji također pomaže u sagorijevanju kalorija i masnoća.

 

Međutim, dok se čini da laboratorijske studije i studije na životinjama pokazuju da komponente u zelenom čaju smanjuju proizvodnju masti i povećavaju sagorijevanje masti i kalorija, njegove dobrobiti za gubitak težine za ljude su manje izvjesne. Ovisno o tehnici kuhanja, 1 šalica zelenog čaja sadrži oko 120 do 320 miligrama katehina i 10 do 60 miligrama kofeina.

 

Provedena su brojna istraživanja da bi se utvrdilo pomaže li zeleni čaj u mršavljenju, a u većini njih se koristio ekstrakt zelenog čaja, a ne pravi čaj. Ispijanje redovnog zelenog čaja možda vam neće pomoći da izgubite, pokazala je studija iz rujna 2012. objavljena u časopisu Obesity.

 

Neke studije su pak pokazale da postoji povezanost između konzumacije zelenog čaja i mršavljenja, poput one iz prosinca 2012. objavljene u časopisu Cochrane Database of Systematic Reviews.

 

Ta je studija utvrdila da zeleni čaj ima neke prednosti u mršavljenju, ali količina izgubljene težine nije značajna.

 

Pripremanje čaja

 

Šalica običnog zelenog čaja ima samo 2 kalorije, što ga čini zdravim dodatkom vašoj dijeti za mršavljenje. Dodavanje 1 žlice meda i 1 žlice vrhnja povećava kalorije u vrlo niskokaloričnom čaju na 84.

 

To možda ne zvuči puno, ali ako popijete 3 šalice čaja dnevno to su 252 kalorije.

 

Zeleni čaj se često konzumira i povezuje se s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti i određenih vrsta raka, prenosi Livestronsg.

 

Međutim, budući da ste izvor kofeina, možda biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što ga počnete konzumirati, osobito ako imate povijest problema sa srcem, visokim krvnim tlakom ili tjeskobom.