OVAKO BI SVI TREBALO DA SPAVAMO ZBOG OČUVANJA ZDRAVLJA! Naučnici tvrde da je OVO NAJBOLJI POLOŽAJ, a evo koji su benefiti!

Spavanje nam je neophodno kako bismo normalno funkcionisali tokom dana i kako bi naš metabolizam radio normalno.

 

Tokom spavanja postoje razni položaji, ali su studije pokazale da ima jedan određeni položaj koji pospešuje lakše i brže izbacivanje štetnih supstanici iz mozga čime se štiti njegovo zdravlje.

Najbolji položaj za spavanje može zavisiti od vašeg trenutnog stanja, međutim postoji i određeni način spavanja koji može uticati na zdravlje vašeg mozga.

Prema nučnici koja se bavi istraživanjem neurološkog sistema, Tari Svart, postoji način spavanja koji je najbolji za vašu glavu, piše “Mind Body Green”.

 

Za dobru higijenu spavanja potreban je redovan san, čemu treba dodati magnezijsku kupku nekoliko puta u toku nedelje i malo aromaterapije. Svartova takođe tvrdi da je za zdravlje mozga najbolje spavanje na boku.

– Spavanje na boku efikasnije je za limfatično čišćenje tokom noći (kada mozak ispira otpadne supstance), a istraživanje je pokazalo da spavanje na desnoj strani najbolje podstiče proces tog čišćenja – otkrila je naučnica.

Studija iz 2020. godine koja je objavljena u časopisu Brain Sciences, pokazala je da je za mozak najbolji položaj spavanja upravo na desnom boku, jer je on povezan sa većim čišćenjem moždanog otpada, u poređenju sa ostalim načinima spavanja.

 

Ovaj položaj spavanja bi mogao da sačuva zdravlje mozga kako starimo, ali bi mogao i da posluži kao preventivna mera protiv bolesti poput Alchajmera.

– Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najefikasnije očistili mozak od metaboličkih otpadnih supstanci koje su se nakupile dok smo budni – objasnila je autorka studije, dr Mejken Nedergard.

Spavanje na boku takođe pomaže u sprečavanju hrkanja u poređenju sa ležanjem na leđima, a može biti i udobnije za leđa i ramena.