Pentagon: Posedujemo snimke NLO, ali ne možemo da ih objavimo jer mogu da utiču na nacionalnu bezbednost

Pentagon je saopštio da poseduje snimke misterioznih „neidentifikovanih vazdušnih fenomena“ (UAP), poznatijih kao NLO, ali da ne može da ih objavi jer mogu da utiču na nacionalnu bezbednost i mogli bi da ugroze odbranu Amerike.

Zahtev za objavljivanje snimaka podnela je još 2020. organizacija „Crni trezor“, koja se bavi otkrivanjem NLO, na osnovu Zakona o slobodi informacija, a Pomorska vazdušna komanda je pre nekoliko dana odgovorila na njega tako što je odbila da ih objavi, prenosi Sputnjik.

 

Prema saopštenju koje je izdala mornarica, Operativna grupa UAP pronašla je tražene snimke, ali nema nameru da ih objavljuje.

 

„Operativna grupa UAP navodi da traženi snimci sadrže osetljive informacije koje se odnose na neidentifikovane vazdušne pojave, kao i da su poverljive i u celosti izuzete od objavljivanja“, navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da bi objavljivanje tih informacija „nanelo štetu nacionalnoj bezbednosti“, jer bi protivnicima moglo da pruži „vredne informacije o operacijama Ministarstva odbrane ili Mornarice, o njihovim slabim tačkama ili sposobnostima“.

 

U odgovoru Mornarice „Crnom trezoru“ navodi se da su snimci koje je organizacija tražila već procureli u javnost i da se o njima već dosta raspravljalo u javnosti.

 

„S obzirom na količinu informacija o tim snimcima u javnosti, bilo je moguće objaviti snimke bez ugrožavanja nacionalne bezbednosti“, naveli su iz „Crnog trezora“.

 

Prizori koje su mornari i avijatičari videli i snimili tako i dalje ostaju neobjašnjivi, dok američka svemirska agencija NASA pojašnjava da nema dokaza da su snimljeni UAP vanzemaljskog porekla.

 

To, ipak, ne sprečava NASA da se uključi u lov na UAP, s obzirom da je nedavno naručila studiju čiji je cilj demistifikacija ove misterije, uz napomenu da nedostatak poverljivih podataka „otežava izvlačenje naučnih zaključaka o prirodi takvih događaja“.

 

Zahtev „Crnog trezora“ usledio je neposredno nakon što je Pentagon objavio tri snimka koje je nemoguće proveriti, na kojima se vidi UAP, pri tome priznajući da su snimci autentični, iako su objavljeni bez ikakvog objašnjenja.

 

Interesovanje javnosti za UAP raste od 2017, kada je otkriveno da je Pentagon vodio projekat pod nazivom „Napredni program za otkrivanje pretnji iz vazdušnog prostora“ (AATIP), koji je za cilj imao identifikaciju raznih neidentifikovanih vazdušnih fenomena.

 

Tri snimka koje je npravila vojska između 2004. i 2015. godine koja su procurila u javnost dodatno su podstakla interesovanje za ove fenomene, a u Kongresu je održano nekoliko saslušanja o tom pitanju.