Pronađena još jedna planeta koja liči na Zemlju

Grupa naučnika iz agencije NASA, čiji je zadatak da identifikuje planete koje kruže oko drugih zvijezda, nedavno je primijetila jednu koja im je privukla pažnju. Situacija je uzbudljiva i zbog toga što je planeta relativno blizu Zemlji, ali i zbog toga što novi Džejms Veb teleskop može bolje da je osmotri.

Planeta kruži oko zvijezde TOI-700 (od naše planete je udaljena malo preko 100 svjetlosnih godina). U poređenju sa Suncem je prilično mala i slaba. Nalazi se u sazviježđu Dorado, a novootkrivena planeta oko nje obiđe krug za 37 dana. Tu su još dvije planete – stručnjaci ih trenutno zovu planete TOI-700 b, c i d. Različitih su veličina, a planeta d je po veličini slična našoj Zemlji.

 

Za otkriće ipak nije zaslužan novi najmoćniji teleskop na svijetu, već TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Od aprila 2018. do danas je otkrio 1.500 planeta na kojima bi moglo da bude vode. Većina je dva puta veća od Zemlje.

 

TOI-700 d je otkrivena još prije nekog vremena, a po veličini odgovara Zemlji. Eksperti su iskoristili specijalno napravljen softver kako bi utvrdili kakva je klima na ovoj planeti. Došli su do zaključka da su temperature veoma niske, budući da je zvijezda TOI-700 tek 40% od veličine našeg Sunca. Klima se na ovakvim planetama dakle vrlo razlikuju od naše.

 

Zahvaljujući novim tehnologijama, timovi naučnika sada mogu da ispituju atmosfere novootkrivenih planeta i utvrde koja ima uslove koji bi pogodovali održavanju poznatih oblika života. TOI-700 d se ne uklapa u tu sliku – slična je Zemlji po veličini, ali ima drugačiju zvijezdu koja je ne zagrijava dovoljno.