ŠEST ZNAKOVA KOJI SE JAVLJAJU 24 SATA PRIJE SMRTI: Pogledajte šta su naučnici otkrili

Ništa se u životu ne mora, osim umrijeti”, stara je to poslovica koji slušamo od malih nogu. I ubrzo shvatimo da je i više nego tačna. Smrt je neizbježna i upravo zato trudimo se o njoj ne razmišljati.

No znamo li što se događa netom prije nego osoba umre i može li se taj trenutak prepoznati?

 

Jedan je stručnjak rekao kako je smrtni hropac znak sigurne smrti koja nekoga čeka tokom sljedeća 23 sata, piše “New York Post”.

Ovaj se fenomen događa u trenutku kada osoba nije u mogućnosti gutati. Osoba kojoj je smrt blizu disat će drugačije, a taj jedinstveni zvuk dio je tog fenomena, kaže dr. Danijel Marel (Daniel Murrell), sa američkog univerziteta u Alabami. Iako je zvuk stravičan, doktori uvjeravaju kako osoba ne osjeća nikakvu bol.

 

U takvim slučajevima medicinsko osoblje može pomoći i ublažiti pacijentovu muku okrećući ga na bok da mu se oslobode dišni putevi.

 

Ostali znakovi koji ukazuju na brzu smrt su: zbunjenost, učestalo zijevanje kako bi se došlo do više kisika, gubitak svijesti i ponovno vraćanje, inkontinencija, promjena tjelesnog mirisa, uznemirenost, tamne modrice, ljuštenje kože.

 

Prošle godine neurolog dr. Kameron Šo (Cameron Shaw) otkrio je što se događa 30 sekundi prije nego neko umre. Kaže kako već u prvih 10 do 20 sekundi gubimo osjećaj za sebe, izgubi se osjećaj za humor, mogućnost razmišljanja. Tvrdi kako i stvarno postoji svjetlo na kraju tunela, no to ne znači nužno da i postoji život nakon smrti.

 

– Znamo da se taj fenomen događa u trenutku kada mozak više ne prima kisik – naglasio je on.

Dodaje kako će osoba u tom trenutku i stvarno razmišljati o svom životu i nekim uspomenama i učinit će mu se kao da mu život leti pred očima. A sva izvantjelesna iskustva nisu stvarna, već je to samo trik našeg mozga, naglašava.