Smrt Merilin Monro, misterija koja traje: Traga pilula u njenom stomaku nije bilo

Kontroverze oko njene smrti kruže i danas, 59 godina nakon što su njeno beživotno tijelo pronašli u krevetu. Imala je samo 36 godina..

 

Preminula je 4. avgusta 1962. godine, a posljednji njen poznati snimak nastao je krajem jula te godine, napravili su ga prolaznici koji su se našli na plaži dok je glumica pozirala fotografu Džordžu Borisu.

 

Kako je izjavio fotograf Boris, izgledala je srećno i zadovoljno i ništa nije ukazivalo da će se desiti tragedija.

Italijanski bračni par Frančesko Mari i Elizabeta Bertol, koji inače rade na mnogim starim slučajevima, proučavajući medicinsku papirologiju i dokumentaciju, bavio se i slučajem Merilin Monro i objavio knjigu.

 

“Gdje je čaša koju je koristila da popije 47 pilula? I zašto nema traga njima u njenom stomaku, prema autopsiji?”, pitaju oni.

Događaji koji su prethodili njenom tragičnom kraju obavijeni su velom tajne.

 

Samo nedjelju dana prije nego što je umrla, Merilin se pijana povjerila svom prijatelju Frenku Sinatri da je za Kenedija bila samo tijelo. Kada je pronađena mrtva u sobi, policija je dala saopštenje u kome je pisalo da je holivudska diva Merilin Monro izvršila samoubistvo.

Kasnija rekonstrukcija ovog događaja pokazala je sasvim suprotno. Vozač kola Hitne pomoći tvrdio je da je gospođicu Monro zatekao u komi, ljekari su pokušavali da joj pomognu, ali nakon injekcije koju joj je dao njen psihijatar, mogli su jedino da konstatuju njenu smrt.

 

Istog dana tužilac Frenk Hogan zaplijenio je snimke koji nedvosmisleno potvrđuju da je te noći kada je Merilin umrla Robert Kenedi, Džonov brat, bio u njenoj sobi. Poslije mnogobrojnih nagađanja, prava istina o njenoj smrti nikada nije obijelodanjena.

 

Njen bivši suprug Džo Dimadžo, koji ju je volio do kraja života, organizovao je sahranu i nije pozvao nikoga iz Holivuda, već samo najbliže prijatelje i rođake, a to je objasnio riječima da su ljudi iz Holivuda samo povrijeđivali Merilin.

 

Dvadeset godina je na njenu grobnicu slao bukete crvenih ruža tri puta sedmično, a za razliku od njena druga dva muža, o pokojnoj supruzi nije govorio u javnosti i nikada se više nije ženio.

 

U maju 1962, dakle par mjeseci prije kraja, imala je posljednji javni nastup pjevajući rođendansku pesmu predsjedniku Džonu Kenediju.

 

Prethodne godine, u februaru 1961. njen ljekar ju je poslao na psihijatrijsku kliniku Pejn Vitni, gdje je, prema kazivanju Donalda Spota, smještena na odjeljenje za najteže slučajeve.

 

“Da li izgledam srećno? Kažem vam da me u djetinjstvu niko nije želio. Pred vama je usamljena djevojka koja ima ideju da se probudi i nađe način kako da san postane stvarnost. Ja sam Merilin Monro, a ovo je moja priča o Pepeljugi”, rekla je glumica novinarima prilikom izlaska sa psihijatrijske klinike.

 

Tri puta se udavala, a najveća misterija bila je ipak vezana za njenu romansu sa predsjednikom Amerike, Džonom Kenedijem, koga su kasnije mnogi krivili za njenu smrt. Upoznali su se dok je ona bila u braku sa Džoom Dimadžom, a on tek kandidat za ulazak u Senat. Ljubav među njima rasplamsala se velikom brzinom, nakon čega su počeli krišom da se viđaju u Njujorku.

 

Šta se zaista između njih dvoje dogodilo ostat će zauvijek tajna.

 

“Niko mi nikada nije rekao da sam lijepa dok sam bila devojčica. Svim djevojčicama treba reći da su lijepe, čak i ako nisu”, rekla je Merilin, koja je svoje djetinjstvo i tinejdžerske dane provela je uglavnom po sirotištima i kod rođaka, jer ju je otac ostavio, a majka relativno brzo poslije porođaja poslata u bolnicu za mentalno oboljele osobe, piše “Super žena“.

 

U Holivud je stigla kao model da bi kasnije postala glumica. No, o Holivudu je rekla:

 

“Holivud je mjesto gdje će vam platiti 1000 dolara za poljubac i pedeset centi za dušu”.

 

U decembru 1953. pojavila se u prvom izdanju magazina Plejboj. Zbog skandala u studiju, glumica je javno potvrdila da je na snimcima zaista ona. Na pitanje šta nosi u krevetu, odgovorila je: šanel 5, a kad su se novinari zainteresovali šta je imala na sebi tokom snimanja, odvratila je: Radio.

U svojoj dvadeset šestoj godini Merilin je bila jedna od najpoznatijih žena u Holivudu, ali i na svijetu. Slavna po ulogama atraktivne plavuše, postala je se*s-simbol pedesetih godina. Bila je najplaćenija glumica ali su njeni filmovi studijima donijeli mnogo više – zarada od filmova u kojima je glumila, do njene smrti, bila je 200 miliona dolara (današnje dvije milijarde dolara).