Ženske grudi: Pet zanimljivosti koje možda niste znali o njima

Iako nam nije potreban znanstveni dokaz da nam potvrdi kako muškarci vole ženske grudi, oko tog se fenomena ipak vode brojna istraživanja. Tako je npr. jedno istraživanje na Sveučilištu Lincolnu u Nebraski pokazalo da muškarci više vremena razmišljaju o ženskim grudima nego iti jednom drugom dijelu tijela.

No ako skupinu muškaraca upitate nešto o njima, sve što će vam znati reći je ‘kako dobro izgledaju’ ili ‘stoje u ruci’. Zato portal Mens health.com donosi pet zanimljivih činjenica o ženskim grudima.

 

1. Veličina im može varirati

Ako dobro poznajete ženu, uglavnom ćete golim okom po izgledu grudi moći prepoznati vrijeme kad ima menstruaciju. Prema američkom Nacionalnom institutu zdravlja, razina hormona progesterona i prolaktina u ženskom tijelu raste otprilike tjedan ili dva prije menstruacije.

Tada tijelo zadržava više vode, a dojke i mliječne žlijezde rastu pa neke žene imaju čak za broj veće košarice nego inače. No u to su vrijeme grudi i osjetljivije, a zbog skore menstruacije i se*sualna želja može biti smanjena, kaže profesorica Medicinske škole u Stanfordu dr. Leah Millheiser.

 

2. Postoji i ‘orgazam bradavica’

Zvuči predobro da bi bilo istinito, zar ne? Za ovo su istraživanje profesori sa Sveučilišta u Rutgersu koristili MMR stroj kojim su dokazali da se pri stimulaciji bradavica u ženskom mozgu ‘pali’ isti dio koji reagira na vaginalnu stimulaciju. Ako vas ni to nije uvjerilo, postoji studija u kojoj je 29 posto od 213 ispitanih žena reklo da osjećaju nešto slično orgazmu u tom dijelu tijela.

Primite dojku u ruku tako da bradavica bude između palca i kažiprsta i lagano ju ližite vrhom jezika – poručuje dr. Cadell muškarcima. A za još veće uzbuđenje se*sologica Emily Morse preporučuje i kocku leda u ustima, te napominje da će povez preko očiju povećati uzbuđenje kod žene. Obje se slažu da je strpljivost ključna i da to treba raditi 20 -ak minuta, iako će svaka žena zapravo govorom tijela najbolje dozirati vrijeme.

3. Nemojte se usredotočiti samo na dio

Ako i želite iznenaditi partnericu stimulacijom bradavica nakon ovih najnovijih saznanja, zapamtite da su cijele grudi važne. Znanstvenica s područja se*sualnog istraživanja sa Sveučilišta Kinsey u Indiani i savjetnica Men’s Healtha za se*s dr. Debbie Herbenick kaže kako su bradavice zapravo najmanje osjetljivo mjesto na grudima.

 

Nakon istraživanja koje su proveli na 150 žena, Australski znanstvenici su shvatili da je najosjetljivije područje grudi ‘gornji kvadrant’, odnosno područje između 10 i 2 sata. Nakon toga dolaze areole, smećkasti krugovi oko bradavica i onda same bradavice. Zato dr. Herbenick savjetuje da se ne usredotočite na niti jedno područje posebno već na cijele dojke.

 

4. Jedna dojka je često veća

Nemojte se izbezumiti ako dojke nisu simetrične, prema dr. Keri Peterson koja je i savjetnica za žensko zdravlje, oko četvrtine ženske populacije ima asimetrične grudi. Ona je objasnila da svaka dojka drugačije reagira na estrogen koji dobije tijekom puberteta.

5. Igrajte se njenog doktora

– Ako primijetite bilo što neobično ispod bluze, ohrabrite je da ode na pregled dojki – upozorava dr. Millheiser. Većina kvržica su zapravo ne kancerogene mase koje nastaju zbog hormonalnih promjena, npr. ciste ili fibroadenom, gumasta i pomična ne tumorska masa. Dr. Millheiser upozorava da bi svaka žena na pregled grudi trebala otići jednom godišnje ili češće, ako u obiteljskoj anamnezi ima ženskih članova koji su bolovali od raka dojke, prenosi 24sata.hr