Живот на Марсу откривен је прије више од 40 година: “Резултати експеримента то доказују”

Гилберт Левин, главни истраживач у Насином експерименту у оквиру којег су на Марс послате сонде “Викинг” 1976. године, објавио је чланак у научном часопису “Сајентифик Американ” тврдећи да су позитивни резултати експеримента доказ живота на Црвеној планети.

Експеримент је осмишљен да тестира марсовско земљиште за органску материју. “Чини се да смо одговорили на то питање”, наводи Левин у чланку.

 

У оквиру експеримента, “Викинг” је поставио хранљиве састојке у узорке земље са Марса. Да је постојао неки облик живота, потрошио би храну и оставио иза себе гасне трагове свог метаболизма, које би сензори открили.

 

Да би потврдили да се ради о биолошкој реакцији, тест је поновљен након искувавања узорка – што би сасвим сигурно било смртоносно. Уколико би реакција била измерена у првом узорку, а не у другом, то би значило да су се у првом одиграле одређене биолошке реакције.

 

Баш то се и десило, тврди Левин.

 

Међутим, други експерименти нису успјели да открију органски материјал, а Наса није успјела да понови резултате у лабораторији, па су због тога одбачени првобитни позитивни резултати, као лажно позитивни, односно подведени су као резултат неке непознате хемијске реакције умјесто као присуство ванземаљског живота.

 

“Наса је одлучила да је пронађена супстанца која имитира живот, а не живот. Необјашњиво, 43 године након лансирања Викинга, ниједна наредна Насина сонда послата на Марс није носила инструменте за откривање живота”, истиче Левин.